ICRC: 'Er is vrijwel niets meer over in de Gazastrook'

Het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) klaagt over de beperkte mogelijkheden voor hulpverleners in de Gazastrook. “Onze reikwijdte wordt elke dag kleiner en we kunnen bijna niets meer doen”, zegt ICRC-baas Mirjana Spoljaric tegen Deutschlandfunk. De ruim 120 medewerkers in het omstreden gebied proberen nog te doen wat ze kunnen. Vanwege de Israëlische militaire inzet is het momenteel niet mogelijk om meer te doen. "Het lukt ons gewoon niet om redelijkerwijs aan de behoeften van de burgers te voldoen."

ICRC-teams zijn de afgelopen maanden al twee keer letterlijk onder vuur komen te liggen. “Natuurlijk zou dat niet het geval moeten zijn”, vervolgde Spoljaric. Er moet meer worden gedaan om de bescherming van ongewapende en neutrale hulpverleners in de Gazastrook te garanderen.

De situatie voor de bevolking is niet meer te beschrijven. Mensen zitten opeengepakt in een heel kleine ruimtes, zonder dak boven hun hoofd. Toegang tot medicijnen is er nauwelijks en de beschikbaarheid van water is enorm beperkt. Ook is het voor mensen in de kuststrook moeilijk om zich van de ene plaats naar de andere te verplaatsen, ook omdat het gebied ontgonnen wordt. “Er is vrijwel geen plek meer waar mensen veiligheid kunnen zoeken”, vervolgde Spoljaric. Voor het ICRC is het moeilijk te begrijpen hoe de bescherming van de burgerbevolking kan worden gegarandeerd in het geval van een offensief in Rafah.