Le Pen dreigt AfD met stoppen gezamenlijke EU-parlementsfractie

De rechts-populistische Le Pen wil in 2027 president van Frankrijk worden. Ze wil echter niets te maken hebben met plannen voor massale uitzettingen, waar sommige Duitse AfD-leden over hebben gesproken. Le Pen dreigt de AfD met het einde van de gezamenlijke parlementaire fractie van de EU.

De gezamenlijke fractie van de Duitse AfD en het Rassemblement National (RN) in het EU-parlement staat mogelijk op instorten - omdat RN-fractieleider Marine Le Pen heeft gedreigd de samenwerking te beëindigen. De reden hiervoor zijn de berichten over de geheime bijeenkomst in Potsdam tussen AfD-politici en rechtsextremisten waar gesproken werd over massale deportatie van mensen met een migratieachtergrond uit Duitsland.

"Ik ben het helemaal niet eens met de voorstellen die naar horen zeggen tijdens deze bijeenkomst zijn besproken", zei de Franse rechtspopuliste over de plannen die in Potsdam zijn besproken. Er moet worden onderzocht "of dit gevolgen zal hebben" voor de gezamenlijke fractie in het EU-parlement, voegde Le Pen eraan toe.

'Ben nooit voorstander van een remigratiebeleid geweest'
"We zullen moeten praten over deze zeer grote meningsverschillen," zei de politicus, die zich voor de vierde keer kandidaat wil stellen voor de Franse presidentsverkiezingen in 2027. "We hebben nooit een remigratiebeleid voorgesteld dat zou inhouden dat we het Franse staatsburgerschap intrekken van mensen die het hebben verkregen, ook niet als we kritiek hadden op de voorwaarden om het te verkrijgen," benadrukte Le Pen.

Massale deportatie
Volgens onderzoek van het Correctiv netwerk kwamen AfD politici, leden van de rechts-conservatieve Werteunion, rechts-extremisten en ondernemers in november 2023 samen in een hotel in de buurt van Potsdam om plannen met de uitzetting van miljoenen migranten uit Duitsland te bespreken.

Martin Sellner, lange tijd woordvoerder van de extreemrechtse Oostenrijkse 'Identitaire Beweging', presenteerde een plan voor zo'n massale uitzetting, eufemistisch 'remigratie' genoemd.