Duitse studenten wilden sharia-regels invoeren op school

Vier studenten in Neuss, op 20 km afstand van Venlo, zouden hebben gepleit voor de invoering van strenge islamitische regels op hun school, waaronder gescheiden lessen voor jongens en meisjes. De politie is een onderzoek gestart. Ook de minister van Binnenlandse Zaken van Noordrijn-Westfalen, Reul, heeft gereageerd op het incident.

Vrouwen zouden zich moeten bedekken. Moslims zouden eerder de school mogen verlaten voor het vrijdaggebed. Daarnaast zouden de gescheiden lessen ook gelden voor de leraren tijdens zwemlessen. Deze eisen zouden door vier leerlingen zijn gesteld op de Gesamtschule Nordstadt in Neuss. Daarbij zouden ze ook druk hebben uitgeoefend op medeleerlingen die zij beschouwden als "slechte moslims". Tijdens de lessen zouden de vier expliciet hebben verklaard dat ze de democratie verwerpen. Ook zouden vrouwen zich moeten bedekken, zoals voorgeschreven wordt door de sharia.

Geen strafbare feiten
Dit staat allemaal in een politierapport dat WDR kon inzien en waarover de Rheinische Post voor het eerst berichtte. Volgens het rapport waren er meerdere incidenten, in maart en december vorig jaar. De school heeft toen contact opgenomen met de politie, die geen strafrechtelijke relevantie kon vaststellen, althans niet in het geval van de incidenten in maart. Het Openbaar Ministerie onderzoekt nog wat er in december is gebeurd. Er zijn beschuldigingen van bedreiging en dwang.

De scholengemeenschap Nordstadt in Neuss
Volgens het politierapport zijn ook de ouders van de vier beschuldigde leerlingen bezocht: "In hun geval is er geen herkenbare relevantie voor de staatsveiligheid." De school heeft op haar beurt de incidenten gemeld aan het districtsbestuur, dat het verantwoordelijke ministerie zal informeren. Dienovereenkomstig zijn alle relevante autoriteiten in Noordrijn-Westfalen op de hoogte gebracht van de gebeurtenissen op de school in Neuss.

Volgens Klaus Köther, vertegenwoordiger van de lerarenbond VBE, worden kinderen uit gematigde, liberale islamitische gezinnen plotseling conservatiever. Dit kan te maken hebben met jeugdige rebellie en opstandigheid tegen hun ouders, maar ook met radicalisering.

De school zelf heeft zich gewend tot het preventieprogramma 'Wegweiser' van de staatsoverheid. Dit programma wil voorkomen dat jongeren op een verkeerde manier betrokken raken bij het islamisme. 

Rainer Wendt, voorzitter van de politievakbond, luidt de noodklok: "Bij veel migranten is de sharia thuis meer van belang dan de regels van de grondwet." Ook Heinz-Peter Meidinger, erevoorzitter van de Duitse lerarenbond, maakt zich zorgen: volgens hem wordt op sommige scholen de Duitse wet niet meer nageleefd. De scholen zijn bang voor het imago van een 'probleemschool' en vermijden gesprekken over het geweld en de beledigingen, aldus de Meidinger.