WK-zilver zwemmer Kamminga én twee concurrenten, Steenbergen 7e

In het Japanse Fukuoka is de tweede dag van het wereldkampioenschap langebaanzwemmen afgewerkt. De Nederlandse delegatie kwam ook in de finalesessie weer volop in actie en dat leverde een eerste medaille op.

100m schoolslag mannen, finale
Arno Kamminga is na lang fysiek leed weer terug in prima vorm en dat liet hij in Fukuoka zien: met een prima eindschot tikte hij aan in 58,72 seconden, goed voor opnieuw WK-zilver. Hij was echter niet de enige, want Nicolo Martinenghi uit Italië én de Amerikaan Nic Fink kregen ook zilver omgehangen, allemaal ruim achter de ongenaakbare Chinees Qin Haiyang en zijn 57,69 seconden - alleen Adam Peaty was ooit sneller, veertien keer in totaal.

100m vlinderslag vrouwen, finale
China was lekker bezig, want het tweede goud kwam er gelijk achteraan: Zhang Yufei, al olympisch kampioene op de dubbele afstand, pakte in 56,12 seconden haar eerste wereldtitel op de langebaan. Zilver ging in 56,45 seconden naar olympisch kampioene Maggie MacNeil uit Canada, voor de 56,61 van de Amerikaanse wereldkampioene Torri Huske.

100m schoolslag vrouwen, halve finales
Ruta Meilutyte zwom in de series met 1:04,67 minuten de achtste tijd ooit, en 's werelds snelste tijd in zes jaar, in de halve finales was ze met 1:05,09 opnieuw de snelste. Tes Schouten greep naast een finaleplek: met 1:06,53 was ze iets langzamer dan in de ochtend en moest ze genoegen nemen met de tiende tijd.

50m vlinderslag mannen, finale
In een zoals gebruikelijk heerlijke finale was het goud voor de Italiaan Thomas Ceccon, kort daarvoor nog de snelste in de halve finales van de 100m rugslag. Ceccon tikte aan na 22,68 seconden, voor Diogo de Matos Ribeiro, die in 22,80 seconden de eerste Portugese WK-medaille ooit pakte. Brons ging in 22,82 seconden naar Maxime Grousset uit Frankrijk.

100m rugslag vrouwen, halve finales
Met Kira Toussaint en Maaike de Waard had Nederland twee ijzers in het vuur, maar een derde opeenvolgende mondiale finale zat er niet in voor Toussaint: twaalfde in 59,89 seconden. Dat was iets langzamer dan De Waard, die in 59,84 seconden de elfde tijd noteerde en dus ook de finale niet haalde.

200m wisselslag vrouwen, finale
Marrit Steenbergen kwam er niet echt aan te pas, in een ronduit teleurstellende 2:11,89 minuten moest ze het doen met de zevende plaats. De Amerikaanse Kate Douglass ging er met het goud vandoor, nadat ze op de vrije slag vol gas voorbij landgenote Alex Walsh stoomde: 2:07,17 tegen 2:07,97 minuten. Brons was in 2:08,74 minuten voor de Chinese Yu Yiting.