Moto3-coureur Veijer 7e in TT-debuut

Op het TT Circuit van Assen is zondagochtend de Grand Prix van Nederland in de Moto3 verreden. Dat werd een van de betere races van het jaar, met vooral ook weer een heerlijke ontknoping in de slotronde, inclusief mooie spanning voor het in groten getale aanwezige Nederlandse publiek.

Poleposition was voor het eerst voor David Muñoz, met de eveneens verrassende Joel Kelso en Riccardo Rossi naast zich op rij één. Ayumu Sasaki, Deniz Öncü en Stefano Nepa stonden op rij twee, voor Kaito Toba, Jaume Masia en thuisheld Collin Veijer.

Kampioenschapsleider Daniel Holgado ging in ronde één al tegen de grond, Kelso nam de leiding, voor Muñoz, Rossi, Sasaki en Nepa. Masia kwam zich ook snel vooraan melden en greep de leiding, terwijl Veijer na de eerste paar ronden nog steeds aan de kopgroep van een man of tien hing.

Het was een klassieke Moto3-race, met positiewisselingen in de gehele top-10 bij elke bocht - richting de helft van de race gingen teamgenoten Nepa en Ivan Ortola aan de leiding. In de slotfase werd de kopgroep wat uiteen geslagen, maar een ietwat enthousiaste actie van Romano Fenati zorgde ervoor dat de boel weer bij elkaar kwam, inclusief Veijer.

Veijer kwam zich bij het ingaan van de voorlaatste ronde volle bak melden in de strijd om de podiumplaatsen, terwijl Masia vooraan een klein gaatje leek te slaan. Sasaki kwam daar nog bij, maar moest toch zijn meerdere erkennen: Masia won een heerlijke race, voor Sasaki, Öncü, Ortola, Muñoz, José Antonio Rueda en de bijzonder sterk rijdende Veijer.