Klimster Grossman domineert in eigen huis, Japanse mannen strijden onderling

Voor de liefhebber keren we nog even terug naar het weekeinde voor een paar mooie wedstrijden sportklimmen. De World Cup streek neer in het Amerikaanse Salt Lake City, voor twee onderdelen: boulderen, waarbij meerdere 'problemen' aangepakt moeten worden met als doel om binnen vier minuten de top - of in elk geval de zone, halverwege - te halen, en het speedklimmen, waarbij een 15 meter hoge muur op gestormd moet worden.

Boulder vrouwen
Er stond geen enkele maat op thuisfavoriete Natalia Grossman. De Amerikaanse haalde in de kwalificaties en halve finales bij elkaar al de top op alle negen boulders, in de finale deed ze dat ook op alle vier boulders en alleen op de tweede had ze meer dan één poging nodig - twee, om precies te zijn. Achter Grossman was plek twee voor de jonge Française Oriane Bertone, die twee tops en twee 'zones' haalde. Verder topte alleen de Amerikaanse Brooke Raboutou twee boulders, maar zij haalde slechts één zone en werd dus derde.

Boulder mannen
Japan boven: het werd een strijd tussen veteraan Tomoa Narasaki en de pas 16-jarige Sorato Anraku. Die haalden beiden op alle vier boulders de top, maar Narasaki deed dat bij elkaar in slechts zes pogingen, terwijl Anraku er uiteindelijk twaalf nodig had. Winst voor Narasaki dus, voor Anraku. Zowel de Brit Toby Roberts als de Amerikaan Sean Bailey topten drie boulders, maar Roberts haalde op degene waarop dat niet lukte nog wel de zone, wat Bailey niet lukte: plek drie was dus voor de jonge Brit.

Speed vrouwen
Wereldrecordhoudster Aleksandra Miroslaw maakte weer grote indruk en schopte het opnieuw overtuigend tot de finale. Daar nam ze het op tegen Desak Made Rita Kusuma Dewi en de Indonesische was rap, maar zeker niet rap genoeg: 6,43 tegen 6,82 seconden. Plek drie was voor de Chinese Deng Lijuan, die in 6,77 seconden afrekende met de Indonesische Rajiah Sallsabillah (6,98).

Speed mannen
De twee grote Indonesische supersterren stonden tegenover elkaar in de finale: voormalig wereldrecordhouder Kiromal Katibin en opvolger Veddriq Leonardo. Katibin gleed weg, Leonardo won in 4,98 seconden. In de finale hield Leonardo het hoofd weer koel en met een nóg betere 4,95 seconden was hij te sterk voor de Chinees Peng Wu, die na een slippertje 6,99 noteerde. Katibin pakte met 4,98 wel de derde plek door de Amerikaan Samuel Watson (5,98 seconden) te verslaan.