Studie: tijdig gebruik hoortoestellen verkleint kans op dementie

Hoortoestellen lijken het risico op het ontwikkelen van dementie te verminderen. Dat blijkt uit een studie op basis van gegevens uit Groot-Brittannië. Tot acht procent van de gevallen van dementie kan worden voorkomen met de tijdige behandeling van gehoorverlies.

Het internationale onderzoeksteam evalueerde gezondheidsgegevens over het gehoor van ongeveer 44.000 mensen tussen de 40 en 69 jaar in Groot-Brittannië,  die bij aanvang van de studie geen dementie hadden. De gemiddelde tijd tot de controle was ongeveer twaalf jaar. De onderzoekers publiceerden hun resultaten in het tijdschrift The Lancet Public Health: slechthorenden zonder gehoorapparaat hadden 42 procent meer kans op dementie. Daarentegen was het risico op dementie bij slechthorenden met gehoorapparaten even hoog als bij mensen met een normaal gehoor.

De Duitse neuroloog Peter Berlit, die niet betrokken was bij het onderzoek, wijst erop dat bekend is dat het risico op dementie bij mensen toeneemt als het gehoor of het gezichtsvermogen afneemt. Nieuw is echter het bewijs dat een hoortoestel dit risico aanzienlijk kan verminderen. Volgens de Duitse Vereniging voor Neurologie lijden wereldwijd ongeveer 50 miljoen mensen aan dementie.