Noorse langlaufers pakken 1-2-3-4'tje op WK

Op het wereldkampioenschap op de noordse sporten in het Sloveense Planica hebben de Noorse mannen weer ouderwets uitgehaald. Op de 15 kilometer vrije stijl werd het niet alleen een geheel Noors podium, maar zelfs een 1-2-3-4'tje, wat niet echt verrassend was.

Van de Noorse favorieten was Simen Hegstad Krüger de eerste die van start ging en na een degelijk begin nam hij afstand van de tijd van de Zweed William Poromää. Hans Christer Holund en Johannes Høsflot Klæbo volgden, maar halverwege was duidelijk dat zij Krüger vermoedelijk niet gingen bedreigen: het tweetal had al ruim twintig seconden achterstand.

Holund hield de schade beperkt tot een halve minuut na 12,7 kilometer, maar met 24,6 seconden zat hij op de finish alsnog ruim achter Krüger. Klæbo kende een ijzersterk slotstuk en maakte daar nog veel tijd goed op de leider, maar met 25,5 seconden moest hij genoegen nemen met een voorlopige derde plek, achter Holund.

Harald Østberg Amundsen was de laatste van de vijf echt gevaarlijke Noren die op pad ging - Sjur Røthe had 'het' steeds net niet helemaal en werd uiteindelijk zesde. Amundsen was beduidend sneller dan Holund en Klæbo en hield het ook sterk vol. Bij het laatste tussenpunt zat hij 13,6 tellen achter Krüger en Amundsen's slotkilomer was sterk, maar net niet sterk genoeg: op 5,3 seconden pakte hij het zilver.

Krüger ging er zo met het goud vandoor, nadat hij ook de skiatlon al won, voor Amundsen, Holund en Klæbo. Poromää werd vijfde, Røthe zesde en plek zeven was voor de wederom indrukwekkende Ireneu Esteve Altimiras uit Andorra.