Nieuwe inzichten in de Europasaurus
De Europasaurus was waarschijnlijk een precociaal dier. Wetenschappers hebben de botten en fossiele overblijfselen van dinosaurusschedels onderzocht die in de jaren negentig in een steengroeve in het Harzgebergte zijn gevonden.
"Voor het eerst hebben we de holtes gereconstrueerd die ooit de hersenen en de binnenoren van de dieren herbergden", zegt Marco Schade van de Universiteit van Greifswald. Hij maakte röntgenfoto's van de schedels van Europasaurus van zeer jonge tot volwassen dieren met behulp van een computertomograaf met hoge resolutie. Volgens Schade suggereert de studie dat de dieren vrij goed konden horen en dat intraspecifieke communicatie plaatsvond in hun kudde. De behuizing van de evenwichtsorganen in het binnenoor van jonge dieren lijkt op die van volwassen dieren. De onderzoeker concludeert dat de piepjonge Europasauriërs al afhankelijk waren van hun evenwichtsgevoel. "Ze waren waarschijnlijk precociaal en migreerden vroeg met de groep."
De Europasaurus leefde 154 miljoen jaar geleden op een eiland in wat nu Noord-Duitsland is. De soort, met een kophoogte van ongeveer drie meter, is alleen bekend van een enkele vindplaats, de kalksteengroeve Langenberg bij Goslar in de Harz. Met een lengte van ongeveer zes meter was de Europasaurus een zeer kleine sauropode met lange nek. Een typisch voorbeeld van de dwerggroei van veel op eilanden levende diersoorten.
Europasaurus, which lived about 154 million years ago on a small island in modern-day Germany, constitutes the first dinosaur for which the evolutionary phenomenon of insular dwarfism was demonstrated: large island-dwelling animals become smaller over a number of generations.
— University of Vienna STEM (@stem_univie) December 20, 2022