WK darts: Gurney naar huis, Van den Bergh overtuigt

Voor de liefhebber keren we nog even terug naar de zaterdagmiddag- en avond: op het wereldkampioenschap darts werden in het Alexandra Palace in Londen weer acht wedstrijden afgewerkt. Dat waren er wederom twee keer drie in de eerste ronde en twee keer één in de tweede ronde.

De dag begon met een niet al te geweldige wedstrijd tussen de Engelsman Martin Lukeman en Nobuhiro Yamamoto uit Japan, die met twee opeenvolgende 180's even voor een hoogtepunt zorgde. Elke set deed Yamamoto het iets beter, maar Lukeman won alle sets wel gewoon: 3-0.

Vervolgens nam Simon Whitlock het op tegen Christian Perez, één van de drie Filipijnse spelers in Londen. De Australiër begon prima, maar vervolgens kreeg hij het lastig en sets twee en drie werden in vijf legs onderling verdeeld. Perez leek in set vier zelfs de touwtjes stevig in handen te nemen, maar de ervaring van Whitlock gaf de doorslag om met 3-2 de winst te pakken.

De Tsjech Adam Gawlas betrad daarna het podium met veteraan Richie Burnett uit Wales. Gawlas won set één simpel, Burnett deed dat met set twee en drie. Gawlas liet zich echter niet kennen tegen de grote naam uit de jaren negentig en draaide het met twee keer 3-1 alsnog om naar een 3-2 zege.

In de eerste tweederondepartij van de avond nam de Schot Alan Soutar het op tegen Daryl Gurney uit Noord-Ierland, tweevoudig kwartfinalist. Die had het echter bepaald niet makkelijk en keer op keer liet Gurney zijn kansen op de beslissende momenten liggen: Soutar pakte ze wél en de brandweerman pakte met drie keer 3-2 de wedstrijd zonder setverlies.

In de avond kwam een van de beste vrouwelijke speelsters ooit in actie: Lisa Ashton wist de Engelsman Ryan Meikle meer dan uitstekend partij te bieden en kwam van een 2-0 achterstand in sets zelfs terug naar 2-2. In de beslissende vijfde set was Meikle echter net even te sterk en in drie legs trok hij het naar zich toe: 3-2.

Wedstrijd twee van de avond ging tussen de Schot Cameron Menzies en Diogo Portela uit Brazilië. De excentrieke Menzies moest de tweede set uit handen geven, maar verder was hij toch wel gewoon een stukje beter dan de Braziliaan, met name op de beslissende momenten in de legs: 3-1.

Debutant Josh Rock uit Noord-Ierland begon met setwinst tegen José Justicia, waarna de Spanjaard beter in zijn spel kwam en op gelijke hoogte kwam. Rock liet zich niet kennen en kwam lekker op dreef, waar Justicia simpelweg niet tegen op kon: 3-1.

In de laatste wedstrijd van de dag kreeg de Belg Dimitri van den Bergh de Filipijn Lourence Ilagan tegenover zich. Die kon één set partij bieden, maar Van den Bergh maakte een zeer solide indruk - tot nu toe wellicht de beste van het hele WK - en won met 3-0 en een gemiddelde van dik 97 punten per beurt.