Schmid pakt eerste World Cup-zege op noordse combinatie bij seizoensopening

In het Finse Ruka is het World Cup-seizoen in de noordse combinatie van start gegaan. Er staan drie wedstrijden op het programma in het hoge Finse noorden, vrijdag stond er vijf kilometer langlaufen gepland na het schansspringen, zaterdag en zondag is dat gewoon tien kilometer.

Ryota Yamamoto opende de competitie door het schansspringen te winnen, bepaald niet voor het eerst. De Japanner sprong voor het langlaufen acht seconden voorsprong bij elkaar op de Duitser Julian Schmid, met Mario Seidl uit Oostenrijk op 44 seconden en de Noor Jens Lurås Oftebro op 45 seconden. Zeker net zo gevaarlijk waren de Duitser Eric Frenzel op 52 seconden en zijn landgenoot Johannes Rydzek (+1:06). Thuisfavoriet Eero Hirvonen startte op 1:52 minuten bij het langlaufen, de tegenwoordig dominante Noor Jarl Magnus Riiber gaf 2:09 minuten toe na het schansspringen.

Op de langlauflatten sloot Schmid rap aan bij Yamamoto, terwijl Oftebro een lekker tempo te pakken had: met een kleine anderhalve kilometer te gaan zat hij nog zo'n vijftien tellen achter de leiders, terwijl de rest bijna een halve minuut achter hem om de vierde plek streed - daar had zich inmiddels een groepje gevormd. Voorin rekende Schmid in de slotfase simpel af met Yamamoto, die wel een prima tweede plek pakte - zijn beste resultaat ooit. Oftebro zat er niet ver achter en werd derde, terwijl Rydzek het sprintje om plek vier won van Frenzel, voor de Est Kristjan Ilves.