WK-brons voor judoka Korrel, derde wereldtitel Aguiar

In het Oezbeekse Tashkent is op het wereldkampioenschap judo de voorlaatste dag afgewerkt wat betreft de strijd om de individuele medailles. De lichtzwaargewichten kwamen in actie en daar werden flink wat fraaie ippon's gescoord.

Mannen -100kg
Simeon Catharina ging in de eerste ronde al onderuit tegen de Japanner Kentaro Iida, maar voor Michael Korrel ging het beter. De Europees kampioen klopte Aaron Fara uit Oostenrijk, versloeg de Braziliaan Rafael Buzacarini en gooide Toma Nikiforov uit België fraai op de rug.

In de halve finales ging het fout: de Oezbeek Muzaffarbek Turoboyev gooide het hele toernooi iedereen al over de tatami en ook Korrel moest er aan geloven. De Nederlander herpakte zich wel en veroverde met winst op de Georgiër Ilia Sulamanidze net als in 2019 brons. Zelum Kotsoiev (AZE) klopte Nikiforov in de strijd om het andere brons, terwijl Turoboyev een fraaie finale in de golden score won van de Canadees Kyle Reyes.

Vrouwen -78kg
Guusje Steenhuis, goed voor zilver in 2018 en brons in 2021, begon met een prima zege op de Montenegrijnse Jovana Pekovic, maar daarna ging het fout: Giorgia Stangherlin uit Italië was net wat handiger op de beslissende momenten. Natascha Ausma ging er in haar eerste duel al uit tegen de Duitse Anna-Maria Wagner.

Geen van die dames schopte het tot de gevechten om de medailles, waarin de Oekraïnse Yelyzaveta Lytvynenko voor brons fraai afrekende met de Japanse Shori Hamada. Beata Pacut-Kloczko uit Polen won het andere brons tegen de Duitse Alina Böhm. De finale leverde goud op voor een grootheid: de Braziliaanse Mayra Aguiar was te sterk voor Ma Zhenzhao uit China en won na 2014 en 2017 haar derde wereldtitel en al haar zevende WK-medaille.