Carapaz wint laatste bergrit; Evenepoel houdt stand en is bijna eindwinnaar Vuelta

De voorlaatste etappe in de Vuelta is gewonnen door Richard Carapaz. De Ecuadoriaan kwam na de 181 kilometer van Moralzaral naar Puerto de Navacerrada solo over de streep. Het was al zijn derde ritzege deze Ronde van Spanje en wint daarbij ook de bergtrui. In de laatste bergrit kwam Remco Evenepoel niet in de problemen en als hij zondag niet ziek wordt of valt is hij de eerste Belg sinds 44 jaar die een grote ronde op zijn naam schrijft.

De twintigste etappe ging over 181 kilometer van Moralzarzal naar Puerto de Navacerrada. Robert Gesink, die donderdag nog dicht bij de ritzege was maar in de laatste meters werd gepasseerd door Evenepoel en Mas, was vandaag opnieuw mee in de vroege vlucht. Ook Carapaz, Vincenzo Nibali, Alejandro Valverde, Louis Meintjes en Sergio Higuita waren mee in de kopgroep.

Onderweg stelde Carapaz de bergtrui veilig. De olympisch kampioen ging op de laatste beklimming, de Puerto de Cotos, in de aanval en alleen Higuita kon volgen. Vlak voor de top, op vijf kilometer van de finish, moest Higuita passen op een versnelling van Carapaz. De renner uit Ecuador had een kleine voorsprong op de groep van de favorieten, maar uiteindelijk hield hij stand, al kwam Thymen Arensman nog wel dicht. De Nederlander was even daarvoor weggereden uit de groep van de favorieten. Tussen de klassementsrenners gebeurde er weinig en hield Evenepoel makkelijk stand tegen Mas, die maar één aanval probeerde.