Tóch abortus voor 10-jarig verkrachtingsslachtoffer, maar niet in eigen staat

Goed nieuws voor veel mensen die tegen abortus zijn en blij waren met de recente uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof: een 10-jarig meisje, zwanger na een verkrachting, mocht in haar eigen staat Ohio onlangs geen abortus ondergaan. Wéér een onschuldig leven gered, zullen de conservatievelingen in het Hof wellicht denken.

Het meisje was al zes weken zwanger en in Ohio is het sinds kort na de beruchte uitspraak niet meer toegestaan om een zwangerschap dan af te breken. Blijkbaar mag dat ook niet in dergelijke tragische gevallen, hoewel niet duidelijk is of de ultraconservatievelingen veelgehoorde 'argumenten' als "dan had ze haar benen maar eens bij elkaar moeten houden, eigen schuld!", "dan had ze maar moeten zeggen dat hij een condoom om moest doen!" of "wel lekker neuken, maar niet de gevolgen willen dragen...echt niet!?" hier ook durven te gebruiken.

Gelukkig was er ook goed nieuws voor mensen die voorstander zijn van meer eigen keuze omtrent de eigen gezondheid: in buurstaat Indiana is het nog wél mogelijk om een abortus te ondergaan. De arts in Ohio, die gebonden was aan de nieuwe regelgeving in zijn staat, bracht de familie van het meisje in contact met een arts in Indiana, waar gynaecoloog Caitlin Bernard ze gelukkig wel kon helpen. Voorlopig dan, vermoedelijk voert die staat binnenkort vergelijkbare wetten in als Ohio, waardoor kinderen - de eerdergenoemde vanuit conservatieve hoek komende argumenten even volgend - ook daar maar moeten zorgen niet verkracht te worden, of toch in elk geval niet onbeschermd.