FOK! Wat een weer!: tovenarij?

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Hallo daar!

Dat liep allemaal nét even wat anders dan we gedacht hadden, en ik geef toe dat is de laatste tijd wel vaker gebeurd. Is er tovenarij aan het werk? Welnee, hoe bedenk je het!  

Als eerste trok er vanochtend een gebied met bewolking en wat lichte regen over de oostelijke helft. Dit zou de rest van de dag van behoorlijke invloed worden. 

Verder was er een vrij nadrukkelijke zeewind aanwezig en ook dit was zeker een factor die van invloed was. 

Maar wat eigenlijk nog belangrijker is geworden is de hoeveelheid energie die beschikbaar is voor het ontstaan van felle buien. Deze was gewoon lager dan de modellen aangaven. Dit heeft mede te maken met de eerste twee factoren die ik noemde. Daardoor had de temperatuur hoger moeten uitvallen. Over het algemeen kwamen de maxima wél uit op de waarden die we verwacht hadden, maar het was dus door die factoren gewoon niet voldoende.

Buien waren er echter wel degelijk. Over het algemeen waren dit wel korte buiencellen. In een strook over Noord-Holland ontstonden de buien met name op een zeewindfront. Op de foto's van collega DJMO en mij kun je duidelijk zien wat er mis gegaan is. Daarop kun je duidelijk zien dat er geen goed ontwikkelende Cumulonimbus te zien is. Het is wel willen, maar gewoon niet kunnen. (De hoogspanningsmasten even wegdenken. )

Het kwam echter wel tot onweer, maar al vrij snel doofde de buien weer uit. Elders in het land kwamen er ook wat buien voor, met ook daar wat onweer. Ook voor deze buien was het nauwelijks opboksen tegen de tegengestelde krachten van de natuur. 

Derhalve zijn er niet echt schokkende hoeveelheden regen gevallen. Méér dan een mm of 6 ben ik nog niet tegen gekomen. 

Toen de buien daarna naar het noorden trokken, zag je duidelijk dat de atmosfeer duidelijk stabieler aan het worden was. Voor vanavond was er dus een buienlijn voorzien die mogelijk pittig kon zijn. Dit feestje gaat dus niet door uiteraard. 

Op het moment van schrijven is het vrij bewolkt en ik zie niets dat er op wijst dat er nog wat spannends gaat gebeuren. Ook de radarbeelden spreken voor zich. Ik zie nu wel wat activiteit boven Belgie, maar ik denk dat die alleen het zuidoosten nog gaan bereiken. In de rest van het land verwacht ik op een beetje regen na, eigenlijk weinig bijzonders meer. 

Vannacht en morgen blijft er wel een kans op een bui en onweer is daarbij nog wel mogelijk, maar dan met name in de noordelijke provincies. In het zuiden pakken de buien hun biezen. 

Vandaag zijn er nog steeds buien mogelijk in het noorden en misschien ook oosten. In het zuiden en westen is de kans op een bui tamelijk klein. Ook onweer is nog steeds niet uitgesloten. 

De temperaturen zijn laag. Méér dan 14 tot 18 graden zal het niet worden. Veel wind staat er echter niet. Alleen aan zee staat er een noordwestelijke wind. 

Tot ziens!  

Buien1 (Foto: DJMO)

Wel willen, maar niet kunnen om een mooie bui te worden. Het is er wel eentje, maar er zijn mooiere.   (Foto: DJMO)

Buim (Foto: Stephan5)
Hier wat dichterbij. Deze bui had zeker de potentie voor wat moois, er kwam ook een duidelijke neerslagkern, maar een half uurtje later... foetsie!  (Foto: Stephan5) 


 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!