Zelenskyy na geraakt Holocaustmonument; 'Poetin wil ons volk uitroeien'

De Oekraïense president Zelenskyy heeft Rusland ervan beschuldigd Oekraïne, zijn geschiedenis en zijn bevolking te willen uitroeien. Zelenskyy deed de uitspraak vandaag in een videoboodschap - een dag na de aanslag op Kiev, waarbij ook het Holocaustmonument Babi Yar werd getroffen.

Babi Yar is de plaats waar Duitse bezettingstroepen en hun Oekraïense hulptroepen tienduizenden Joden hebben afgeslacht tijdens de Tweede Wereldoorlog. "Deze aanval laat zien dat voor veel mensen in Rusland ons Kiev absoluut onbekend is," zegt Zelenskyy. "Ze weten niets van Kiev, van onze geschiedenis. Maar ze hebben allemaal orders om onze geschiedenis uit te wissen, ons land, ons allemaal."

Zelenskyy vervolgde: "We zijn allemaal opnieuw gestorven door toedoen van Babi Yar. Hoewel de wereld herhaaldelijk heeft beloofd dat dit nooit meer zal gebeuren." Hij wordt steeds wanhopiger en vraagt om meer hulp: "Zie je niet wat er gebeurt, ook al heeft iedereen beloofd dat zoiets nooit meer zal gebeuren?" 

Nu, zegt hij, is het belangrijk dat ook de miljoenen Joden over de hele wereld niet zwijgen. "Nazisme wordt in stilte geboren. Roep het uit dat burgers worden vermoord, roep het uit dat Oekraïners worden vermoord." Tegelijkertijd herhaalt Zelenskyy zijn belangrijkste boodschap: Rusland kan Oekraïne niet verslaan met bommen, aanvallen en raketten.

Volgens Zelenskyy zijn de afgelopen dagen bijna 6.000 Russen gedood; Exacte cijfers uit onafhankelijke bronnen ontbreken echter.

In het ravijn van Babi Yar bij Kiev vermoordden SS- en politie-eenheden met steun van de Wehrmacht systematisch 33.771 Joodse mannen, vrouwen en kinderen. 

Update16.20 uur: De schade aan het nabijgelegen Holocaustmonument Babyn Jar lijkt minder dan aanvankelijk werd gevreesd. Een AP-fotograaf die er woensdag was, zei dat hij geen beschadigingen kon waarnemen aan het monument zelf. Een woordvoerder van het monument had eerder laten weten dat er schade was aan een joodse begraafplaats op het terrein. Het is echter niet duidelijk hoe groot deze is.