Goud aflossing vrouwen, Zilver Schulting en De Laat op 1.000m

Op de slotdag van de wereldbekerwedstrijden shorttrack in Nagoya heeft Suzanne Schulting zilver gepakt op de 1.000 meter. De finale was een prooi voor de Amerikaanse Kristen Santos. Xandra Velzeboer eindigde als derde.

Schulting, die de 1.000 meter vorig weekend in Peking won, viel in de halve finales na een beuk van Jefremenkova. De Russin kreeg een penalty en Schulting werd toegevoegd aan de finale.

Op de gemengde aflossing werd Nederland in de halve finales uitgeschakeld. Aanvankelijk leek een plek in de eindstrijd veilig omdat Nederland vier ronden voor het einde een flinke voorsprong op de concurrentie had. Schulting ging echter in een bocht opeens onderuit, waardoor Nederland nu is aangewezen op de B-finale.

Bij de mannen pakte Itzhak de Laat zilver op de 1.000 meter. Hij hoefde alleen de Chinees RenZiwei voor zich te dulden. De Laat schoof na een val van Shaolin Sandor Liu door naar de tweede plaats en die stond hij niet meer af.

Overigens leek, net als bij Schulting, het doek voor hem te vallen in de halve eindstrijd. In de race kreeg hij echter een duw van de Koreaan Kwak en De Laat werd alsnog toegevoegd aan het finaleveld.

Update 10:05 uur

Op de aflossing was er goud voor de Nederlandse vrouwen. In de finale nam Nederland gelijk de regie en gaf die niet meer uit handen. Na elf ronden ging Velzeboer bijna onderuit op een recht stuk. Hierdoor zakte Nederland weg naar de laatste plaats. Tien ronden later lagen de  Nederlandse vrouwen weer aan de leiding en nu werd die niet meer afgestaan. Schulting kwam net voor haar Koreaanse tegenstandster over de finish.

Bij de mannen ging de overwinning naar Canada dat China en Hongarije net voor wist te blijven. Nederland had zich niet geplaatst voor de finale op de aflossing.