Volleybalsters lijden tegen Turkije eerste nederlaag op EK

De Nederlandse volleybalsters hebben dinsdag hun eerste nederlaag geleden op het Europees kampioenschap. Turkije was in het Roemeense Cluj met 3-0 te sterk voor de ploeg van bondscoach Avital Selinger. De setstanden waren 21-25, 21-25 en 20-25.

Nederland, al zeker van de achtste finales, ging voortvarend van start en kwam 6-1 voor. Turkije, de nummer vier van de wereld, liet zich daarna van een betere kant zien, knokte zich terug tot 9-9 en legde daarna het kwaliteitsverschil bloot. Ook in set twee en drie waren de eerste punten voor Nederland, maar was het de Turkse ploeg die daarna de overhand kreeg. De ploeg van bondscoach Giovanni Guidetti, die Oranje in 2015 nog naar EK-zilver leidde, gaf weinig meer weg en stelde orde op zaken.

Eerder in de poulefase was Oranje nog te sterk voor Oekraïne (3-0), Finland (3-0) en Roemenië (3-1), goed voor negen punten. Turkije heeft met vijftien punten uit vijf wedstrijden de maximale score en is groepswinnaar. Nederland sluit de groepsfase woensdag af met een wedstrijd tegen Zweden en mag zich daarna gaan opmaken voor de achtste finales. Daarin treft de ploeg van Selinger een land uit groep B. Dat wordt waarschijnlijk Duitsland, maar het kan ook nog Bulgarije worden.