OS: 3x3 basketballers boeken zeges op Japan & China

Na een nederlaag tegen Servië en overwinning op Rusland op zaterdag, is het Nederlands 3x3 basketbalteam de olympische zondag goed begonnen met een 21-20 zege op gastland Japan. De 35-jarige Arvin Slagter schoot een halve minuut voor het einde van de wedstrijd een vrije worp binnen. Als een land 21 punten haalt is de wedstrijd gespeeld. Anders volgt de uitslag na tien minuten zuivere speeltijd. 

Op 20-20 werd een overtreding gemaakt op Slagter. Het was de achtste teamfout van Japan en dat leverde Oranje twee strafworpen op. Diezelfde Slagter legde aan voor het buitenkansje en schoot direct raak. 

3x3 basketbal is een nieuwe olympische sport. Twee teams met elk drie spelers binnen de lijnen spelen op een half basketbalveld. Iedereen schiet op dezelfde basket. Na drie duels staat Nederland op een gedeelde derde plek in de poule. De nummers één en twee uit de groep van acht plaatsen zich voor de halve finales, de nummers drie tot en met zes gaan naar de kwartfinales. De kwartfinales zijn ook op dinsdag; de halve finales, wedstrijd om het brons en de finale worden woensdag afgewerkt.

Update 15.25 uur

Later op zondag kwam Nederland tegen China, dat onderaan staat in de poule, niet in de problemen. Oranje pakte al snel een comfortable voorsprong en gaf die niet meer uit handen. Het werd 21-18.