Chinees raketafval rond 6 uur neergestort in de Indische Oceaan nabij de Malediven
Mochten er brokstukken van de Chinese 'Long March 5B' terecht komen op aarde, dan loopt Nieuw-Zeeland volgens de laatste berekeningen het grootste gevaar. Over het tijdstip houdt het Amerikaanse instituut Aerospace Corporation een slag om de arm. De richttijd is half twee vannacht Nederlandse tijd, met een foutmarge van acht uur. Zo meldt de Gelderlander.
Update 6.27 uur: De Chinese staatsmedia laat weten dat de raket Long March 5b vanmorgen vroeg is neergestort in de Indische Zee ten noorden van de Malediven. Het landingsgebied bevindt zich op 72,47 ° oosterlengte en 2,65 ° noorderbreedte. Het grootste deel van de raket zou zijn vernietigd bij de terugkeer op aarde, zo wordt gemeld.
NASA was duidelijk 'not amused' over hoe de Chinezen zijn omgegaan met hun ruimteraket. NASA-beheerder senator Bill Nelson heeft zaterdag de volgende verklaring vrijgegeven over puin van de Chinese Long March 5B-raket: “Ruimtevarende naties moeten de risico's voor mensen en eigendommen op aarde van het opnieuw betreden van ruimtevoorwerpen minimaliseren en de transparantie met betrekking tot die operaties maximaliseren. Het is duidelijk dat China niet voldoet aan de verantwoorde normen met betrekking tot hun ruimtepuin. Het is van cruciaal belang dat China en alle ruimtevaartnaties en commerciële entiteiten verantwoordelijk en transparant handelen in de ruimte om de veiligheid, stabiliteit, beveiliging en duurzaamheid op lange termijn van activiteiten in de kosmische ruimte te waarborgen."
@18SPCS confirms that CZ-5B (#LongMarch5B) (48275 / 2021-035B) reentered atmosphere 9 May at 0214Z and fell into the Indian ocean north of the Maldives at lat 22.2, long 50.0. That's all we have on this re-entry. pic.twitter.com/iCdZz6O6vz
— Anup Kumar Biswas (@BiswasAnu) May 9, 2021
Update 9 mei 0.40 uur: Inmiddels is het tijdvenster iets opgeschoven . De verwachting is nu dat de Chinese raket zich rond 4.00 uur ( met een marge van 2 uur) Nederlandse tijd ergens in de Grote Oceaan neer zal storten.
2/ The center of the current prediction window places the #LongMarch5B CZ-5B rocket body reentering over the Pacific. This prediction has shifted 24 minutes earlier than the previous prediction.
— The Aerospace Corporation (@AerospaceCorp) May 8, 2021
4/ All blue and yellow lines are a single overlapping line representing the ground path below the elliptical orbit of the #LongMarch5B rocket body. Here is a handy guide explaining the graph, with a link to a Q+A with one of our debris experts: https://t.co/UYhpPwTSOl
— The Aerospace Corporation (@AerospaceCorp) May 8, 2021
5/5 This plot shows the history of our #LongMarch5B reentry predictions over time. The red dots represent the predicted reentry date and time for a given TLE epoch, and the vertical bars represent the nominal 20% error in time-to-go. pic.twitter.com/tofA0OaV13
— The Aerospace Corporation (@AerospaceCorp) May 8, 2021
— Jean Pasquier (@jeanrpasquier) May 8, 2021
Eerdere berichtgeving:
De Chinese Long March 5B-raket vertrok vorige maand op 29 april vanaf de lanceerbasis Wenchang Spacecraft in Hainan, China. Het werd gebruikt om de kernmodule van het Chinese ruimtestation te lanceren. Er was echter geen plan voor terugkomst gemaakt voor de Long March 5B, en de raket draait nu in een baan om de aarde totdat de zwaartekracht hem terug de atmosfeer in trekt.
Vanwege de zinderende snelheid van de raket is het zeer moeilijk om te voorspellen waar en wanneer hij opnieuw de atmosfeer van de aarde binnendringt. De verwachting is dit vannacht gaat gebeuren.
Er is geen internationale regel of wet die China breekt door zijn raketten gewoon ongecontroleerd terug te laten vallen op de aarde. Er zijn echter normen vastgesteld waaraan de meeste andere landen met ruimtevaart zich houden. Over het algemeen wordt het als een goede gewoonte beschouwd om grotere raketten niet als afval in een baan om de aarde achter te laten.
‘Chinese raketresten vallen neer bij Nieuw-Zeeland’ https://t.co/g5parmZStc
— De Gelderlander (@DeGelderlander) May 8, 2021