Riiber sluit World Cup-seizoen noordse combinatie in stijl af

In het Duitse Klingenthal hebben de heren op de noordse combinatie het World Cup-seizoen afgesloten. Dat zou doorgaans moeten gebeuren in Schonach, maar wegens sneeuwgebrek ging dat niet door en ving Klingenthal het evenement op.

De Japanner Ryota Yamamoto sprong weer eens het beste, maar aangezien hij bepaald niet de beste langlaufer van het stel is kwam het gevaar vooral achter hem: de dominante Jarl Magnus Riiber mocht zeven seconden later beginnen aan het langlaufen, op twee tellen gevolgd door zijn Noorse landgenoot Espen Bjørnstad.

Het leek dit keer wel spannender te worden, want met de Duitsers Manuel Faisst (+0:31) en Fabian Riessle (+0:35), de Oostenrijkse wereldkampioen Johannes Lamparter (+0:49) en de Duitsers Vinzenz Geiger (+1:17) en Eric Frenzel (+1:20) lagen er voor meer mannen mogelijkheden om flink naar voren te komen in tien kilometer op de langlaufski's.

Bjørnstad en Riiber zaten in no-time bij Yamamoto, Lamparter voegde zich na een kilometer of drie bij Faisst en Riessle, hoewel Faisst vervolgens snel moest lossen. Kort na de helft van de wedstrijd moest Yamamoto afhaken bij de twee Noren, waardoor Riessle en Lamparter hem op konden jagen, met succes. De groep daarachter leek geen bedreiging te gaan vormen voor de podiumplekken, terwijl Riessle en Lamparter het gat naar de twee koplopers ook niet echt konden verkleinen.

De twee leidende Noren gingen op weg naar de finish, waarbij duidelijk werd wie de grote man was: Bjørnstad moest afhaken en Riiber pakte zijn negende overwinning van het seizoen. In de sprint om de derde plek moest Lamparter zich gewonnen geven tegen Riessle, die zo voor eigen publiek nog een mooi seizoenseinde kende. Yamamoto finishte nog op een keurige vijfde plek door nota bene de snelle Geiger eruit te sprinten.