Laporta krijgt tweede termijn als voorzitter Barcelona

Joan Laporta heeft de presidentsverkiezing van Barcelona gewonnen. De 58-jarige Catalaan heeft van de clubleden meer stemmen gekregen dan Victor Font en Toni Freixa en wordt daardoor de permanente opvolger van de vertrokken Josep Maria Bartomeu.

Laporta wordt gekozen voor een termijn van zes jaar en begint aan zijn tweede dienstverband als voorzitter, nadat hij tussen 2003 en 2010 ook al de scepter zwaaide in het Camp Nou.

Zondagavond maakte Barcelona bekend dat Laporta ruim dertigduizend stemmen heeft gekregen, goed voor een percentage van 54,28 procent. Daarmee bleef hij zijn concurrenten ver voor. Font kreeg 29,99 procent van de stemmen, Freixa moest het doen met 8,58 procent van de stemmen.

Tijdens het vorige voorzitterschap van Laporta maakte Barcelona een glorietijd door. Met Lionel Messi, Xavi en Andrés Iniesta als blikvangers beleefde Barcelona gouden jaren, waarvan 2009 het meest in het oog springt, met de gewonnen treble.

De huidige situatie is een stuk minder rooskleurig voor Barcelona. De grootmacht verkeert in geldnood, boekt wisselende resultaten in sportief opzicht en weet zich niet verzekerd van het aanblijven van Messi, na een tumultueuze transferzomer waarin hij wilde vertrekken.

Laporta hoopt Barcelona te kunnen laten terugkeren naar de gloriejaren, maar is eerst belast met de zware taak om de puinhoop van zijn voorganger op te ruimen. De focus van zijn campagne lag op meer aandacht voor de jeugdopleiding en meer inspraak voor de socio's.

Ruim 110.000 leden waren stemgerechtigd voor de verkiezingen, die aanvankelijk op 24 januari zouden plaatsvinden. Vanwege vrijheidsbeperkende maatregelen die verband hielden met het coronavirus had niet iedereen de mogelijkheid om te stemmen en dus werden de verkiezingen uitgesteld.

Ruim 20.000 leden stemden per post; de rest van de kiezers kon zondag naar de stembus op diverse plekken. Ze hadden de keuze uit drie overgebleven kandidaten.

Font is topman van een bedrijf dat advies geeft in de telecommunicatiesector, terwijl Freixa jarenlang deel uitmaakte van de directie, zowel onder Laporta als onder diens opvolgers Sandro Rosell en Bartomeu. Laporta was de grote favoriet om te winnen.