Biatleet Lśgreid wereldkampioen op koningsafstand

Op het wereldkampioenschap biatlon in Pokljuka heeft Sturla Holm Lægreid het koningsnummer gewonnen. De Noorse revelatie van het seizoen veroverde het goud op de individuele wedstrijd over twintig kilometer, waarbij elke misser een strafminuut in plaats van een strafronde oplevert.

Er werd aanvankelijk niet geweldig geschoten, maar Quentin Fillon Maillet hield het bij twee missers en noteerde een prima tijd. Die stond niet lang: Johannes Dale wist de schade te beperken tot één misser en was aan de finish een ruime halve minuut sneller dan Fillon Maillet, waarna het afwachten werd voor de jonge Noor.

Johannes Thingnes Bø schoot in liggende positie alles raak, maar staand had hij twee keer één misser, waardoor hij bij de finish een halve seconde achter Fillon Maillet terecht kwam. Ondertussen werden de ogen op twee mannen gericht: Lægreid en de Duitser Arnd Peiffer waren beiden rap onderweg en schoten vlekkeloos.

Peiffer kwam bij de vierde schietbeurt aan en schoot ook daar alle vijf schijven omver, waardoor hij Dale's tijd zou gaan verbeteren. Lægreid deed echter hetzelfde en was nog eens sneller onderweg dan Peiffer. Aan de finish was de Noor de beste en goed voor goud, Peiffer pakte op 16,9 seconden een fraaie zilveren medaille, voor Dale (+40,9).

Met een hoog startnummer en twintig treffers pakte de jonge Rus Said Karimulla Khalili een prachtige zesde plek, vermoedelijk de eerste biatleet van Afghaanse komaf ooit met zo'n resultaat. De Belg Florent Claude schoot het negentiende schot mis, maar werd wel mooi twintigste, Thierry Langer (2+1+1+1) noteerde de 77e tijd en Tom Lahaye-Goffart (3+2+0+2) eindigde als 97e.