Birmingham heeft als eerste een Moskee als COVID-19 vaccinatiecentrum

De moskee in Birmingham is de eerste moskee in het Verenigd koninkrijk die geopend is als een Covid-19 vaccinatiecentrum. Andere gebedshuizen, waaronder de kathedraal van Salisbury en de kathedraal van Lichfield, zijn vorige week geopend als vaccinatiecentra.

Bij het Al-Abbas Islamic Centre in Balsall Heath, Birmingham, zullen naar verwachting tot 500 mensen per dag gevaccineerd kunnen worden.

De imam, sjeik Nuru Mohammed, hoopt dat dit gaat helpen om de geruchten, dat het vaccin volgens de islamitische wet verboden is, uit de wereld te helpen. 'Het zal een sterk signaal afgeven naar onze moslimbroeders en -zusters. We doen dit om een groot 'nee' te zeggen tegen nepnieuws en een groot 'ja' tegen het vaccin,' zei Sheikh Nuru. "Moslimgeleerden adviseren om het COVID-19 vaccin te nemen omdat het "leven" heilig is in de islam."

Een deel van de desinformatie die de BBC op social media en op WhatsApp tegenkwam, is religieus getint. Ten onrechte wordt beweerd dat de vaccins dierlijke producten bevatten - het eten van varkensvlees druist in tegen de religieuze overtuigingen van moslims, evenals het eten van rundvlees voor hindoes.

Dr. Rizwan Alidina, één van de beheerders van de moskee en lid van de Birmingham and Solihull Clinical Commissioning Group zei: 'Het belang van deze locatie is zeer duidelijk, de vaccinatiebereidheid in de moslimgemeenschap ligt lager dan verwacht.'

Hij zei dat er positief is gereageerd op de opening van het vaccinatiecentrum bij de moskee en hoopt binnenkort tussen de 300 en 500 vaccinaties per dag te kunnen uitvoeren.

Tijdens de briefing in Downing Street probeerde minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel ook de desinformatie bij mensen met een etnische achtergrond te ontkrachten.

'Dit vaccin is veilig voor ons allemaal', zei Patel. 'Het zal jou en je gezin beschermen... Dus ik dring er, bij iedereen in ons mooie multi-culti land, op aan om de vaccinatie te nemen wanneer je aan de beurt bent. Op die manier zullen we elkaar allemaal bescherming bieden'

Een van de eersten die de COVID-19 vaccinatie kreeg bij de moskee, de gepensioneerde huisarts Dr. Masud Ahmad, gaf als boodschap aan de anderen in hun gemeenschap 'dat het vaccin vrij veilig is en dat men zich gewoon moet laten vaccineren'.