Zwaargewicht Dubois eindelijk verslagen, kampioen na 54 zeges onderuit

Sinds zijn profdebuut in april 2017 waren veel ogen gericht op bokser Daniel Dubois, de jonge Brit die gezien werd als een van de grote talenten bij de zwaargewichten. Dat is nog steeds zo, maar zijn eerste nederlaag is een feit.

Dubois (15-0, 14 KO's) nam het in het Londense Church House - een prachtig decors - op tegen landgenoot Joe Joyce (11-0, 10 KO's), winnaar van olympisch zilver in 2016 en met zijn 35 jaar toch al twaalf jaar ouder dan Triple D. De inzet was ruim: de Britse en Europese titels, de Commonwealthtitel en de WBC Silver-titel bij de zwaargewichten, met mogelijk kansen om volgend jaar voor een wereldtitel te gaan.

Joyce begon duidelijk sterker, maar Dubois kwam sterk terug in de tweede ronde. Het was Juggernaut die daarna weer wat sterker werd, maar tegen de verwachtingen in knokte Dubois zich op conditie toch weer helemaal terug in het gevecht. Ondertussen begon zijn oog echter wel flink op te zwellen, maar toch overtuigde hij ook in de zevende ronde nog.

In de achtste nam Joyce het langzaam maar zeker weer over, de negende ronde leek nog meer zijn kant op te gaan en in de tiende was het gedaan: Dubois ging op zijn knie zitten, zijn oog zat inmiddels volledig dicht en hij kon simpelweg niks meer, waardoor het duidelijk de verstandigste keuze was om de handdoek in de ring te gooien. Daarmee is Joyce de nieuwe kampioen en mogelijke uitdager voor een wereldtitel volgend jaar, Dubois zal zich terug moeten gaan vechten.

In Los Angeles kwam Badou Jack (22-3) weer eens in actie, nadat de oud-wereldkampioen in twee gewichtsklassen vorig jaar van zowel Marcus Browne als Jean Pascal had verloren. Tegen Blake McKernan (13-0) liet de Gambiase Zweed zien in uitstekende vorm te zijn, hoewel McKernan zijn zware aanvallen op indrukwekkende wijze weerstond. Van twijfel bij de jury was dan weer geen sprake en na een gelijkspel en twee nederlagen had Jack the Ripper zo weer eens een zege binnen, zijn eerste in ruim drie jaar tijd.

Daniel Jacobs (36-3, 30 KO's) had op een nederlaag in zijn eerste wereldtitelgevecht in 2010 na van slechts twee man verloren: Gennadiy Golovkin (2017) en Canelo Álvarez (2019), twee van de groten der aarde en in beide gevallen voor drie volwaardige wereldtitels in het middengewicht (-76,2kg). Na zijn vorige nederlaag won Jacobs vorig jaar van Julio Cesar Chavez en nu was Gabriel Rosado (25-12) aan de beurt.

Het was niet het meest vermakelijke gevecht ooit, maar toch was het vrij spannend en Rosado leek de winst wel eens te kunnen pakken. Niks bleek minder waar: op split decision won Jacobs, hoewel aanvankelijk per abuis begonnen werd aan de introductie van Rosado als winnaar, die zijn arm al in de lucht stak en vervolgens een behoorlijke teleurstelling te verwerken kreeg.

Tot slot gaan we nog even naar Thailand en wel naar het strawweight, de klasse tot 47,6 kilogram en doorgaans in de Westerse wereld niet echt de meest populaire. In Wanheng Menayothin heeft Thailand echter een heuse ster: hij debuteerde als prof in 2007, ging in 2018 met zijn 51e opeenvolgende overwinning voorbij Floyd Mayweather's 50-0 record en stond afgelopen weekeinde voor het eerst in ruim een jaar weer in de ring.

De inzet was Menayothin's WBC-wereldtitel, die hij al sinds 2014 in zijn bezit had. Landgenoot Petchmanee CP Freshmart, opvallend genoeg zijn eerste Thaise opponent ooit, had andere plannen en na twaalf ronden werd hij als winnaar en nieuwe wereldkampioen aangewezen, waarmee Menayothin's carrière na 54 overwinningen eindelijk ook een nederlaag kent.