Theo van Gogh werd zestien jaar geleden vermoord
Het is vandaag zestien jaar geleden dat cineast Theo van Gogh op 47-jarige leeftijd werd vermoord. Op de plek waar dat gebeurde, kwam maandag een kleine groep bijeen om hem te herdenken.
Theo van Gogh (Foto: BrunoPresse/Getty Images)
Vrijheid van meningsuiting
Met het oog op het hedendaags moslimgeweld in Frankrijk is deze gedenkdag een belangrijke dag om nog maar eens stil te staan bij de in het Westen zo omarmde Vrijheid van Menigsuiting die van alle kanten onder vuur ligt. Van moslims die graag willen integreren, maar blijkbaar wel onder voorwaarde dat de Vrijheid van Meningsuiting beperkt wordt zodra het hun uitkomt, tot linkse lichtgevoelige deugrakkers die vinden dat bijvoorbeeld de term 'sexuele voorkeur' kwetsend is.
De herdenking van de moord op, de bij leven altijd controversiële, Van Gogh vindt elk jaar plaats, maar vanwege de coronacrisis was de opkomst niet zo groot. Desondanks werd er een kleine bijeenkomst gehouden. Dat gebeurde op de Linnaeusstraat in Amsterdam-Oost, de plek waar Van Gogh van het leven beroofd werd door de Marokkaanse moslim Mohammed Bouyeri.
Afgeslacht
Op de desbetreffende dag fietste Van Gogh rond 09.00 uur naar zijn werk, toen hij plotseling werd beschoten. Van Gogh werd geraakt door acht kogels uit een pistool en zijn keel werd doorgesneden met een kukri-machete die daarna tot aan zijn ruggengraat in zijn borst werd gestoken. Vervolgens stak Bouyeri een fileermes in zijn buik met een briefje waarin politica Ayaan Hirsi Ali met de dood werd bedreigd.
Hieruit werd duidelijk dat Bouyeri gekwetst was door de film Submission, part I, die Van Gogh had geregiseerd en waar islamcritica Hirsi Ali de tekst van had geschreven en die hieronder te bekijken is.
Vorig jaar maakte AT5 een uitgebreide reportage om stil te staan bij de vreselijke gebeurtenis. Het was toen exact 15 jaar geleden dat Van Gogh werd vermoord.
De gewraakte film Submission part I (Bron: YouTube)