Rutte: Aangifte van Erdogan tegen Wilders onacceptabel

Premier Mark Rutte heeft de aangifte tegen Geert Wilders door president Erdogan stevig veroordeeld. Hij noemde de aangifte onacceptabel. Via de Nederlandse televisie sprak hij Premier Erdogan rechtstreeks aan. 'Ik heb een bericht voor president Erdogan en de boodschap is heel eenvoudig. In Nederland beschouwen we vrijheid van meningsuiting als een van onze meest gekoesterde rechten en dat geldt ook voor cartoons, ook van politici. '

De Turkse president Tayyip Erdogan heeft een strafrechtelijke klacht ingediend bij de Turkse autoriteiten tegen Geert Wilders ( PVV), waarin Erdogan aangaf dat Wilders hem heeft beledigd op social media, volgens het Turkse staatspersbureau Anadolu. 

Op zaterdag plaatste Wilders een tekening van Erdogan met als onderschrift 'terrorist'. Maandag plaatste hij een tekening van een zinkend schip met een Turkse vlag erop. “ Dag @RTErdogan. Schop Turkije uit de NAVO ”, schreef hij bij deze tekening.

De advocaten van Erdogan hebben vandaag een rechtszaak aangespannen in Ankara. Volgens hen zijn de Turkse rechtbanken bevoegd waren om deze kwestie te behandelen omdat de beledigingen gericht zijn tegen de president van Turkije, volgens Anadolu.

'Hoewel de misdaad rechtstreeks is gepleegd tegen de persoon in de presidentiële zetel, wordt de waarde van de politieke overheidsstructuur van onze staat geschonden ', aldus Anadolu.

De aangifte komt een dag nadat Erdogan er bij Turken op aandrong om Franse goederen te boycotten vanwege spotprenten van de profeet Mohammed die in Frankrijk worden getoond, die door sommige moslims als godslasterlijk worden beschouwd. De spotprenten worden op diverse plaatsen getoond als protest tegen de terroristische moord op leraar Samuel Paty.