Van Gerwen net te sterk voor Dolan op World Matchplay; Wattimena uitgeschakeld

De World Matchplay is begonnen. Niet vanuit Blackpool, maar vanuit Milton Keynes in een lege zaal. Darter Simon Whitlock heeft zich als eerste speler verzekerd van een plek bij de laatste zestien. Hij rekende eenvoudig af met debutant Ryan Joyce. Dit bericht krijgt na iedere wedstrijd een update. 

Simon Whitlock (89.96) 10-4 (90.11) Ryan Joyce
De start was al meteen voor Whitlock, met onder meer twee vijftiendarters kwam hij 3-0 voorsprong. Joyce kwam voor de eerste pauze echter terug tot 3-2 en bracht daarmee de spanning terug. Whitlock kon na de pauze uitlopen naar 7-2, waarna Joyce nog iets van de achterstand af te halen door terug te komen tot 8-4. Verder kwam de Engelsman echter niet en The Wizard besloot de partij in de veertiende leg met een dertiendarter.

De Australiër speelt in de tweede ronde mogelijk tegen Michael van Gerwen. Dan moet de nummer één van de wereld eerst wel zien te winnen van Brendan Dolan.

Krzysztof Ratajski (107.53) 10-4 (96.47) Jermaine Wattimena
Jermaine Wattimena is zaterdag uitgeschakeld in de eerste ronde van de World Matchplay. De Nederlandse darter was in de lege Marshall Arena niet opgewassen tegen de als dertiende geplaatste Krzysztof Ratajski. Het werd 10-4. De 32-jarige Wattimena begon met een break aan de partij, maar verloor daarna vier legs op rij. De nummer 23 van de wereldranglijst kwam nog terug tot 4-3, maar won vervolgens nog maar één leg.

Ratajski (43) maakte indruk met een gemiddelde van 107,5 punten per drie pijlen en raakte ook 50 procent van zijn dubbels. Wattimena kwam tot een gemiddelde van 96,5.

James Wade (96.58) 12-10 (99.45) Keegan Brown
James Wade heeft zich ten koste van Keegan Brown geplaatst voor tweede ronde. The Machine had wel een verlenging nodig. Na de eerste pauze leek er niets aan de hand voor Wade, die een 4-1 voorsprong pakte met een gemiddelde van 113. De linkshandige darter kwam echter dramatisch uit de onderbreking. Zijn gemiddelde zakte snel naar laag in de 90 en Brown won vijf legs op rij. 

Met een 107-finish in de vijftiende leg kwam Wade echter toch weer op voorsprong, maar deze break leverde hij in de achttiende leg weer in na een knappe twaalfdarter van Brown. Het werd 9-9 en de eerste verlenging van dit toernooi. In de 21e leg strafte Wade een mindere leg van zijn landgenoot af met een veertiendarter, waarna hij een leg later de winst pakte met een dertiendarter in zijn eigen leg.

Michael van Gerwen (99.82) 10-7 (91.88) Brendan Dolan
Michael van Gerwen heeft zaterdag de tweede ronde bereikt. De Nederlander worstelde met zichzelf, waar won wel van Brendan Dolan. Het werd 10-7. De Brabander die vorige week bij de terugkeer van het 'echte' darts twee keer toernooi won op de Summer Series, was niet in topvorm tegen Dolan. De nummer één van de wereld kwam met moeite op een 5-2 voorsprong, maar liet de Noord-Ier terugkomen tot 5-5.

Na een pauze brak de Brabander direct en kwam hij op 7-5, maar Dolan profiteerde van een paar gemiste dubbels en trok de stand weer gelijk: 7-7. Een nieuwe demarrage van Van Gerwen, die de laatste drie legs won, bleek uiteindelijk genoeg.

Mighty Mike, die ontevreden met zijn hoofd schudde nadat zijn matchdart raak was gegaan, kwam tot een gemiddelde van iets minder dan 100 punten per drie pijlen. Op de dubbels noteerde hij 10 op 26. Van Gerwen neemt het dinsdag in de tweede ronde op tegen Simon Whitlock.

Gary Anderson (90.59) 10-5 (87.41) Justin Pipe
Het was nog de vraag of Justin Pipe wel af zou reizen naar Milton Keynes. Hij verliet de Summer Series afwezig vanwege een armblessure, maar hij was toch van de partij Tegen Gary Anderson bood hij in het begin nog goed tegenstand. Het was Pipe die bij de eerste onderbreking de voorsprong pakte met een 122-finish op de bull.

Anderson moest in de achtervolging en boog de achterstand om naar een voorsprong, maar bij de tweede onderbreking was het gewoon 5-5. In het tweede deel van de partij gaf Pipe niet meer thuis. Anderson schakelde bij en met onder andere een 120 en 112-finish won de Schot de volgende vijf legs. Het werd 10-5.