Poetin tekent nieuwe wet: kan aanblijven tot 2036

De Russische leider Vladimir Poetin heeft een wetsvoorstel ondertekend dat hem nog twaalf jaar extra aan de macht kan houden. Critici noemen deze actie een staatsgreep, op een moment dat de vrees voor verspreiding van het coronavirus massademonstraties onmogelijk maakt.


Vladimir Poetin (Foto: Artur Widak/NurPhoto via Getty Images)

Het wetsvoorstel bevat bijna vierhonderd wijzigingen in de Russische grondwet. Onder hen een amendement dat de telling van de presidentiële ambtstermijnen van Poetin weer op nul zou zetten. Volgens de huidige wet moet de Russische leider in 2024 zijn functie neerleggen. Indien goedgekeurd, zou de nieuwe wetgeving hem voor nog eens twee termijnen van ieder zes jaar in functie houden, waardoor hij mogelijk aan de macht blijft tot 2036.

De 67-jarige leider was van 2000 tot 2008 tweemaal president na twee termijnen van vier jaar. De presidentiële termijn werd daarna verlengd tot zes jaar en Poetin werd herkozen in 2012 en 2018.

Het wetsvoorstel zou ook de macht van het presidentschap versterken, het homohuwelijk in Rusland verbieden en 'het geloof in God' als een belangrijke Russische waarde beschouwen.

Ondanks het samenscholingsverbod vanwege de coronaviruscrisis gingen toch enkele tientallen demonstranten de straat op. De politie arresteerde 49 demonstranten en zei dat de demonstratie niet goedgekeurd was.