Zonderland zet grote stap richting Spelen na winst in Melbourne

Epke Zonderland heeft een belangrijke stap gezet naar een ticket voor de Olympische Spelen gezet. De Friese rekstokspecialist was bij de wereldbekerwedstrijden in Melbourne de beste op het onderdeel rek met een score van 14,900.

Concurrent Hidetaka Miyachi voor het olympische ticket werd na een val vijfde met 13,400 en na afloop feliciteerde de 25-jarige Japanner Zonderland alvast met zijn olympische ticket, hoewel er nog twee wereldbekerwedstrijden te gaan zijn.

"Ik had hier hoger moeten scoren, dat is me niet gelukt. De route via de wereldbekers is voor mij nu einde verhaal", aldus Miyachi. "Dus het ticket is voor Epke. Ik ga niet naar Doha en Baku."

Bij de laatste twee wereldbekerwedstrijd in Doha of Baku had Miyachi een score van 14,734 of hoger moeten turnen om Zonderland voorbij te gaan in de strijd om het olympisch ticket. Als de Japanner beslist om die niet te turnen is de Nederlander zeker van de Olympische Spelen.

Het kamp-Zonderland wacht nog even af. "Het nieuws heeft ons ook bereikt, maar we willen eerst 100 procent zekerheid", aldus trainer Daniel Knibbeler. "We gaan contact opnemen met de Japanse bond, tot die tijd verbinden we hier nog geen conclusies aan."

"Voorlopig staat Miyachi nog steeds ingeschreven voor de laatste twee wereldbekerwedstrijden. Pas als wij het officieel weten reageren we tegenover de media."

De winnaar van het wereldbekerklassement krijgt een ticket voor de Olympische Spelen, waarbij de beste drie resultaten tellen. Zowel Miyachi als Zonderland hebben nu drie wereldbekerwedstrijden gewonnen, waardoor het nu gaat om de beste score.

Daarin gaat de 33-jarige Fries voorlopig aan de leiding. Zonderland heeft een score van 44,399, terwijl de Japanner op 43,966 staat. De laatste twee wereldbekerwedstrijden zijn halfweg maart.