Klimaatmeisje eist weer eens wat
Het Scandinavische klimaatmeisje Greta Thunberg heeft het, na een periode van stilte en bezinning, weer op haar heupen gekregen. Vrijdag schreef ze met een aantal anderen een stukje voor het Engelse dagblad The Guardian, waarin ze weer met gestrekt been het klimaatdebat inging en hardop eiste dat de wereldleiders nu echt eens haar anti-kapitalistische stokpaardje moesten overnemen.
Klimaatmeisje Greta Thunberg (Foto: Stephanie Keith/Getty Images)
Als voorschot op de komende viering van de vijftigste verjaardag van het World Economic Forum, een jaarlijkse bijeenkomst van de CEO's van de grootste bedrijven ter wereld, internationale politici, intellectuelen en journalisten in Davos, vond het 17-jarig klimaatmeisje dat ze de dames en heren de oren kon wassen.
"We eisen dat op het forum van dit jaar deelnemers van alle bedrijven, banken, instellingen en overheden onmiddellijk stoppen met alle investeringen in exploratie en winning van fossiele brandstoffen, onmiddellijk een einde maken aan alle subsidies voor fossiele brandstoffen en onmiddellijk en het volledig afstoten van fossiele brandstoffen", was de totaal onrealistische boodschap, die ook nog een onredelijk termijn voorstelt.
"We willen deze dingen niet vóór 2050, 2030 of zelfs 2021 gedaan hebben, we willen dit nu gedaan hebben, op dit moment."
Gelukkig vindt het meisje, dat volgens haar ouders koolstofdioxide kan zien, de eisende toon zelf misschien een beetje raar overkomen. "...maar dit is slechts de minimale inspanning die nodig is om de snelle overgang naar duurzame energie te starten. Het feit dat dit nog steeds, in 2020, nog niet is gebeurd, is eerlijk gezegd een schande."
Feiten spreken een ander verhaal
De cijfers en experts spreken het 'klimaatmeisje met de goede bedoelingen' echter weer eens tegen. Wetenschappelijk onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat het terugdringen van subsidies voor fossiele brandstoffen weinig tot geen effect zal hebben op enige koolstofdioxide-uitstoot. In ieder geval veel te weinig om de mogelijke opwarming van de aarde tegen te gaan.
Daarnaast lijkt het stimuleren van energiezuinig leven goedkoper te zijn dan overstappen op alternatieve energiebronnen. Verder kan het stimuleren van 'schonere', maar duurdere, energiebronnen een grote financiële klap betekenen voor de arme laag van de wereldbevolking die geen geld meer over heeft voor de dure energievorm.
Vooral dat laatste punt lijkt het klimaatmeisje niet mee te nemen in haar betoog, misschien wel aangezien ze zelf uit een vrij gefortuneerde elite-familie komt en financieel weinig te klagen heeft gehad tijdens haar, in haar eigen woorden, door wereldleiders gestolen jeugd.