Klbo slaat terug in Tour de Ski, Johaug verslagen

De Tour de Ski is vrijdag begonnen aan alweer het afsluitende drieluik. In het Italiaanse Val di Fiemme stond vrijdag een massastart in klassieke stijl op het programma, tien kilometer voor vrouwen en vijftien voor de mannen.

Vrouwen
Therese Johaug begon als leidster aan de etappe, waarbij de Noorse 22 seconden voorsprong had op zowel de Russische Natalia Nepryaeva als landgenote Ingvild Flugstad Østberg. Het ging om tien kilometer én klassieke stijl, spek voor de bek van Johaug dus, maar dat bleek toch niet mee te vallen.

Niemand kon echt een verschil maken, ook Johaug niet, waarbij de leidster zelfs al vroeg een keer ten val kwam. Met een ruime kilometer te gaan schoot de Zweedse Ebba Andersson op een klimmetje even weg, waar Johaug door werd opgehouden. Ze sloot wel weer aan bij de koplopers, maar kon het toch niet bolwerken en werd vierde.

Dat was nog wel beter dan Østberg, die de sprint om plek vier verloor van trainingsmaatje Johaug. De verrassend sterke Duitse Katharina Hennig gooide het tempo omhoog en vooral de ervaren Noorse Astrid Uhrenholdt Jacobsen profiteerde. Zij won de slotsprint, voor Andersson en Hennig, en pakte zo na vijf jaar eindelijk weer eens een individuele zege.

In het klassement is Østberg dankzij de bonificatieseconden die ze onderweg oppikte drie seconden dichter bij Johaug gekomen, Nepryaeva staat op 32 seconden nog altijd derde. Jacobsen volgt nu op slechts één seconde van de Russische, Andersson staat op 38 seconden en Heidi Weng heeft 49 seconden achterstand.

De vrouwenwedstrijd (Bron: YouTube)

Mannen
De Rus Alexander Bolshunov vertrok als leider en als dé klassieke specialist van het peloton was hij ook wel de favoriet. Landgenoot Sergey Ustiugov volgde op zestien seconden, de Noorse titelverdediger Johannes Høsflot Klæbo begon met 26 seconden achterstand. Onderweg gebeurde er bijzonder lang niks, pas in de slotfase ging het tempo omhoog en werden er verschillen gemaakt.

In de slotfase legde Ustiugov alles en iedereen zijn wil op, alleen Bolshunov en Andrey Larkov kon volgen, maar Klæbo sloot toch weer aan. Op de slotklim zakte Larkov wat weg, hij werd vierde, waarna Klæbo het in de laatste 100 meter zoals wel te verwachten viel won van Ustiugov. Bolshunov eindigde op een seconde als derde.

In het klassement is Bolshunov nog steeds de leiding, maar Klæbo maakte acht seconden goed: één op de finish en zeven aan bonificatieseconden onderweg. Ustiugov staat nu derde op 21 seconden, de rest volgt al op bijna anderhalve minuut of meer.

Zaterdag werkt het deelnemersveld de sprint in klassieke stijl af, waarna de Tour de Ski zondag wordt afgesloten met de monsterlijke slotklim op de Alpe Cermis.

De mannenwedstrijd (Bron: YouTube)