Hinkstapspringer Taylor wťťr wereldkampioen, Liu wandelt naar derde WK-goud

Hinkstapspringer Christian Taylor heeft zich op het WK atletiek in Doha voor de vierde keer laten kronen tot wereldkampioen. De Amerikaanse regerend tweevoudig olympisch kampioen liet weer eens zien als geen ander tegen de druk te kunnen en klopte zijn voornaamste uitdager en landgenoot Will Claye.

De eerste twee sprongen van Taylor gingen mis, maar bij de derde redde hij zijn wedstrijd. Vervolgens sprong hij naar 17,86 en 17,92 meter en dat leverde hem het goud op, voor Claye, die twee keer 17,74 en ook nog 17,72 sprong. Hugues Fabrice Zango zorgde voor een prachtig tafereel: met 17,66 meter in zijn allerlaatste poging pakte de Burkinees als eerste atleet ooit uit zijn land een WK-medaille op een olympisch onderdeel.

Het polsstokhoogspringen bij de vrouwen werd een mooie wedstrijd. De Russische Anzhelika Sidorova ging er met het goud vandoor, nadat ze in haar derde en laatste poging als enige de 4,95 meter wist te slechten. De Amerikaanse Sandri Morris bleef steken op 4,90 meter, Katerina Stefanidi uit Griekenland sloeg 4,90m na één poging over, maar haar 4,85m kon ze niet verbeteren en dus pakte ze brons.

De 20 kilometer snelwandelen bij de vrouwen werd een prooi voor Liu Hong uit China, die wederom na vier jaar goud won: eerder pakte ze de wereldtitels in 2011 en 2015, met ook nog olympisch goud in Rio in 2016 erbij. Na Rio ging ze er tussenuit en werd ze moeder, dit jaar keerde ze terug met onder meer een wereldrecord op de 50 kilometer.

De race in Doha werd overigens gedomineerd door China. Qieyang Shenjie en Yang Liujing zaten net als Yang Jiayu in de kopgroep, hoewel de laatste er met vier snelle rode kaarten ineens uit moest. Liu pakte in 1:32.53 uur ondertussen het goud, Qieyang werd op bijna twintig seconden tweede en hield Yang net achter zich.

Op de gemengde 4x400 meter ging de eerste wereldtitel ooit tot slot naar de Verenigde Staten, die hun gratis kans op extra goud niet lieten liggen. Wil London, Allyson Felix en Courtney Okolo brachten slotloper Michael Cherry in stelling, die de Poolse slotloopster Justyna Swiety met groot verschil voorbij raasde. Met 3:09,34 was er een wereldrecord voor de VS, Jamaica en Bahrein pakten zilver en brons.