Pogacar naar ritwinst na specatlaire rit in Vuelta, Quintana nieuwe leider

Tadej Pogacar heeft de korte koninginnenrit in de Vuelta a España gewonnen. Het 20-jarige Sloveense toptalent van UAE Emirates reed op de beklimming weg bij Nairo Quintana, die wel tweede werd en daarmee de leiderstrui overnam van Nicolas Edet.

Quintana heeft een voorsprong van 6 seconden op Primoz Roglic. De Sloveen van Jumbo-Visma begon de slotklim met een achterstand nadat op het onverharde stuk vlak voor de slotklim ten val kwam door een motor, maar op de slotklim reed hij weer terug naar de favorietengroep en werd uiteindelijk nog derde.

De negende etappe in de Vuelta was maar 94,4 kilometer lang, maar de renners moesten in Andorra wel vijf beklimmingen over. Er werd vooraf spektakel verwacht en de rit in Andorra zou ook niet teleurstellen.

Een grote groep van zo'n 30 renners trok in de aanval. De sterke blokken met Movistar, Jumbo-Visma en Astana waren goed vertegenwoordigd. Alle drie de ploegen hadden drie renners vertegenwoordigd.

Vooraan reed Bouchard lange tijd voorop. De Fransman van AG2R La Mondiale reed vanaf de tweede klim van de dag voorop, maar met de laatste beklimming in aantocht zou hij het niet volhouden.

Ondertussen was in het peloton de koers ontploft. Op de derde klim van de dag, op achttien kilometer van de streep, trok Miguel Angel Lopez in de aanval. De Colombiaanse klimmer had al snel een voorsprong van dertig seconden te pakken en met de hulp van vooruit gestuurde knechten Gorka Izagirre en Jakob Fuglsang hield hij goed stand. Ook Movistar en Jumbo-Visma lieten hun knechten wachten op hun kopmannen, waardoor de voorsprong rond de dertig seconden bleef hangen.

Na de voorlaatste klim werden de renners geteisterd door noodweer. Door de zware regen- en hagelbuien waren er een tijd lang geen tv-beelden beschikbaar van de koers. Op dat moment reden de renners op het onverharde gedeelte en daar moet het nodige gebeurt zijn, want López en Roglic zouden op die strook ten val gekomen.

Toen er weer beeld was reed Soler aan de leiding met López op een achterstand van zo’n 35 seconden. Op dat moment hingen Quintana en Pogacar tussen Soler en het groep van López in. Roglic reed nog een verdere achterstand, maar met een sterke sltoklim zou de Sloveen van Jumbo-Visma de schade kunnen beperken.

Of er nog niet genoeg was gebeurd besloot de ploegleiding om Soler te laten wachten op Quintana, waar de Spanjaard het niet mee eens was. Toch wachtte hij, maar op het moment dat Quintana kwam aansluiten reed Pogacar weg bij de Colombiaan. Het 20-jarige toptalent reed vervolgens naar de zege en is daarmee de jongste ritwinnaar in een grote ronde sinds 1989.