Dumoulin niet aan de start van de Tour de France

Tom Dumoulin gaat niet van start in de Tour de France. De Limburger van Sunweb heeft dat vanmiddag aan de NOS laten weten. Dumoulin kwam vorige maand in de Ronde van Italië zwaar ten val en onderging afgelopen zondag nog een kleine operatie aan zijn knie, waarna hij zijn hoogtestage afzegde. Nu kan er ook een streep door de Tour de France.

"De Tour gaat hem niet meer worden", zegt Dumoulin tegenover de NOS. "Het heeft op dit moment geen zin meer. Ik had niet verwacht dat het herstel van de knie zo gecompliceerd zou worden. Eigenlijk ben ik als een gewonde, dolle stier op de Tour afgerend na de Giro."

Dumoulin begon elf dagen geleden aan het Critérium du Dauphiné en in de eerste dagen van de Franse rittenkoers leek het goed te gaan. Hij werd nog derde in de tijdrit, maar moest toch de strijd staken. Na de zesde etappe kreeg Dumoulin weer last van zijn knie en gaf uit voorzorg op.

Afgelopen zondag onderging de Maastrichtenaar een kleine ingreep aan zijn knie een stukje grind uit het gewricht verwijderd. Dinsdag zou Dumoulin beginnen aan zijn hoogtestage in La Plagne, maar halverwege de reis besloot de Nederlander zelf om daarvan af te zien. Nu blijkt dat Dumoulin toen besloot om niet aan de start van de Tour de France te verschijnen.

"Ik heb tien hechtingen in mijn knie", aldus Dumoulin. "Eigenlijk heb ik niet de tijd genomen alles te verwerken. Zonder na te denken heb ik er alles aan gedaan om naar de Tour te gaan. In de auto ging ik nadenken en toen heb ik besloten dat dit hem niet meer wordt."

"Het voelde als een opluchting", aldus Dumoulin. "Ik heb er nog geen moment spijt van gehad. Ik haal het gewoon niet meer, heb een wond in mijn knie. Sinds mijn val in de Giro zit ik in een revalidatieproces en niet in een proces om in goede vorm de Tour te winnen."

Dumoulin niet aan de start van de Tour de France (Pro Shots / George Deswijzen)
Dumoulin niet aan de start van de Tour de France (Pro Shots / George Deswijzen)