Hassan ruim geklopt op 1500m, Hobbs met gebroken pols naar 100m-winst

Atlete Sifan Hassan is er tijdens de Diamond League in Shanghai niet in geslaagd een topklassering te behalen op de 1500 meter. De Nederlandse deed onlangs nog een wereldrecordpoging op de halve marathon in Berlijn, zonder succes, en dat ze niet helemaal in topvorm verkeerde was te merken.

Zoals gewoonlijk begon Hassan achterin het veld en schoof ze in de beslissende fase naar voren. Het lukte in de laatste meters echter niet om extra aan te zetten en met 4:01,91 eindigde ze als vijfde. De winst ging na een mooie finish ietwat verrassend naar de Marokkaanse Rababe Arafi, die met 4:01,15 nét te sterk was voor de Ethiopische Gudaf Tsegay (4:01,25). Winnie Nanyondo werd derde met een Oegandees record van 4:01,39 en ook de Ethiopische Dawit Seyaum eindigde nog voor Hassan.

400m vrouwen
Op de 400 meter bij de vrouwen kwam Lisanne de Witte in actie en met 51,80 eindigde de Nederlandse als zesde, waarbij ze Europees concurrente Justyna Swiety-Ersetic uit Polen nipt versloeg. De winst ging naar de Bahreinse favoriete Salwa Eid Naser, die met 50,65 seconden de jonge Amerikaanse Sydney McLaughlin - ook wereldtop op de 400m horden - met 0,13 seconden het nakijken gaf.

200m mannen
De 200 meter bij de mannen telde niet mee voor de Diamond League, maar leverde wel een mooie zege op voor Aaron Brown. De Canadees klopte zijn toch wat meer illustere landgenoot Andre de Grasse in een rechtstreeks duel en liet met 20,07 zien dat de Canadese media vorig jaar prima over Brown had kunnen schrijven, in plaats van vooral over de geblesseerde De Grasse (20,21).

100m vrouwen
De Amerikaanse Aleia Hobbs pakte een knappe zege op de 100 meter: met gebroken pols snelde ze naar 11,03 seconden en de winst, voor de Nigeriaanse Blessing Okagbare (11,07). De Jamaicaanse olympisch kampioene Elaine Thompson lijkt nog niet in echte topvorm te zijn en werd derde met 11,14 seconden.

400m mannen
De 400 meter bij de mannen werd een vrij matige aangelegenheid, gewonnen door Fred Kerley in 44,81 seconden, ver voor de rest. De grootste domper kwam op naam van Isaac Makwala uit Botswana: vorig jaar raakte de wereldtopper zwaar geblesseerd en nu kon hij eindelijk terugkeren...tot hij in de tweede bocht naar de grond zakte met ogenschijnlijk wederom een forse blessure.