'Niet-gevaccinneerde kinderen geweigerd in kinderdagverblijven, ouders boos'

Diverse Brabantse kinderdagverblijven weigeren niet-gevaccineerde kinderen, zo is gebleken uit rondvraag van Omroep Brabant. Dat mag officieel niet, maar men doet het toch en zegt met de kwestie 'in hun maag' te zitten.

Ouders krijgen de vraag of kinderen gewoon hun inentingen hebben gekregen, zodat ze potentieel gevaarlijke ziektes niet aan tientallen andere kinderen over zullen dragen, en als dat niet het geval blijkt worden kinderen na een gesprek met de ouders soms geweigerd.

In Europa is al geruime tijd een mazelenuitbraak bezig, in Nederland zijn in drie maanden tijd al tien patiënten gemeld, vijf keer zoveel als in de jaren daarvoor. Dat baart ook de opvang zorgen: "We weigeren niet-gevaccineerde kinderen voor de veiligheid van de andere kinderen", aldus een opvang in Brabant.

Antivaxxers in allerlei Facebookgroepjes zijn natuurlijk boos, want discriminatie. Men komt met matig bewijs dat vaccinaties onnodig zijn of zelfs al lang ontkrachte argumenten als 'vaccinaties veroorzaken autisme'. Ene Sandra komt zelfs met een gevaarlijk statement: "Als ik gebruik had gemaakt van de opvang zou ik gewoon 'Ja' aangeven, dat gezeur allemaal."

Ook ene Jessy is er wel klaar mee: "Ik zit er hard over na de denken straks gewoon 'Ja' aan te kruisen", aldus de moeder, die 'enorm tegen liegen' zegt te zijn. "Het is van de zotte, maar je hebt straks bijna geen andere keuze."

Zeg het maar: moeten kinderdagverblijven niet-gevaccineerde kinderen kunnen weigeren of is die keuze niet aan hen?