Nederlandse atletiekploeg pakt vier medailles op EK indoor

Op de tweede dag van de Europese kampioenschappen indooratletiek heeft de Nederlandse ploeg in krap een uur tijd vier medailles bij mogen schrijven. In Glasgow was het raak op de 60 en 400 meter, zowel bij de vrouwen als bij de mannen.

Dafne Schippers snelde op de 60 meter naar een knappe zilveren medaille in 7,14 seconden. De Poolse favoriete Ewa Swoboda maakte haar rol met 7,09 waar, de Britse Asha Philip pakte brons in 7,15 seconden, waarmee ze één duizendste van een seconde sneller was dan landgenote Kristal Awuah. De Zwitserse Mujinga Kambundji, vooraf Swoboda's voornaamste concurrente, greep met 7,16 en plek vijf naast de medailles. Jamile Samuel werd in de halve finales uitgeschakeld.

Bij de mannen was het de 20-jarige Joris van Gool die voor een verrassing zorgde. Met 6,62 seconden wist hij knap het brons te pakken, vlak achter de gouden Slowaak Jan Volko (6,60), van wie enkele dagen eerder wegens een hamstringblessure niet eens zeker was of hij kon lopen. Emre Zafer Barnes pakte met 6,61 namens Turkije het zilver.

Op de 400 meter bij de vrouwen was Lisanne de Witte een kanshebster op de medailles en dankzij een uitstekend slot maakte ze dat waar. Met een persoonlijk record van 52,34 pakte de Nederlandse het brons, wel vrij ruim achter de eerste twee: de Zwitserse Léa Sprunger liep in een beste wereldjaarprestatie van 51,61 naar goud, één honderdste voor het Belgisch record van Cynthia Bolingo Mbongo.

Bij de mannen ging de winst zoals verwacht naar Karsten Warholm en de jonge Noor deed dat op indrukwekkende wijze: met 45,05 seconden evenaarde hij het uit 1988 stammende Europese record van Thomas Schönlebe uit Oost-Duitsland. De Spanjaard Oscar Husillos werd met een nationaal record van 45,66 tweede, brons ging verrassend en in een Nederlands record van 46,13 seconden naar Tony van Diepen.

De Italiaanse favoriet Gianmarco Tamberi sprong met 2,32 meter naar het goud bij het hoogspringen, waar het zilver met 2,26m gedeeld werd door de Griek Konstadions Baniotis en de Oekraïner Andrii Protsenko. Het polsstokhoogspringen bij de mannen werd een Pools feestje: goud ging in 5,90 meter naar Pawel Wojciechowski, Piotr Lisek pakte zilver in 5,85 meter. De Zweed Melker Svärd Jacobsson pakte met 5,75 meter het brons.

Op de 3000 meter bij de mannen ging het goud tot slot naar een jongeman: de Noor Jakob Ingebrigtsen, slechts 18 jaren jong, duelleerde met zijn oudere broer Henrik Ingebrigtsen en pakte met 7:56,15 minuten het goud. Broer Henrik moest genoegen nemen met zilver, want met een geweldige sprint kwam de Brit Chris O'Hare in de slotmeter nog net langszij.