Mayonnade nieuwe bondscoach Nederlandse handbalsters

De Nederlandse handbalsters hebben een nieuwe bondscoach. De Fransman Emmanuel Mayonnade volgt de Deense Helle Thomsen op, die eind december na EK handbal haar contract niet verlengde.

De 35-jarige Mayonnade treedt per direct in dienst en heeft een contract getekend tot en met de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. Naast het bondscoachschap bij het Nederlands team blijft de Fransman ook actief bij zijn club Metz, waar hij de afgelopen drie jaar kampioen mee is geworden.

"Ik ben blij en vereerd dat ik deze functie mag gaan vervullen", vertelt Mayonnade. "Nederland heeft veel goede speelsters, waar ik met mijn club Metz vaak tegen heb gespeeld. Ik ken de kwaliteiten van de speelsters, heb een duidelijk plan voor ogen en kijk ernaar uit om met hen samen te werken."

Technisch directeur Paul van Gestel van het Nederlands Handbalverbond prijst de tactische kwaliteiten van de Fransman. "Hij is een tactisch en analytisch sterke coach. Dat is belangrijk in de beperkt aantal weken (acht, red.) dat we de dames bij elkaar hebben."

Ook de speelsters van het Nederlands handbalteam staan achter de keuze. De spelersraad, bestaande uit aanvoerder Danick Snelder, Lois Abbingh en Debbie Bont, heeft aangegeven het eens te zijn met de aanstelling van de Franse trainer.

De eerste wedstrijd van bondscoach Mayonnade is op vrijdag 22 maart in Groningen tegen Duitsland. Het eerste belangrijke toernooi voor de 35-jarige Fransman is het WK handbal in Japan, dat in december plaatsvindt.