'Na het schot zijn ze gewoon overgegaan tot de orde van de dag'

Waarom moest Gampat dood in 2008? Was het vanwege een vrouw, een drugsconflict, zijn verleden als bodyguard van Ronnie Brunswijk of een uit de hand gelopen beroving? Tijdens het onderzoek naar de dood van Gampat, zoals de 33-jarige man werd genoemd, zijn er aanwijzingen gevonden voor het laatste motief. Het OM gaat ervan uit dat hij is doodgeschoten tijdens een poging hem te beroven. Volgens het OM zijn twee mannen van nu 33 jaar verantwoordelijk voor zijn dood

Gampat, vader van twee kinderen, verbleef illegaal in Nederland en sprokkelde volgens diverse getuigen zijn geld bij elkaar met het verkopen van bolletjes drugs. Van hem was bekend dat hij op zondag zijn drugs kreeg en een goed gevulde portemonnee bij zich had. Volgens zijn omgeving zou hij zich nog liever laten doodschieten dan dat hij zich zou laten beroven. Zondagavond 20 april 2008 vonden twee bewoners van de flat Gooioord in Amsterdam Zuidoost zijn lichaam in de lift van het appartementencomplex. Hij bleek van dichtbij te zijn doodgeschoten.

Op 23 april 2008 meldt een toen nog anonieme getuige zich op het politiebureau en noemt onder meer de bijnamen van de twee verdachten. Hij heeft ook gezien dat ze bij het slachtoffer in de lift stapten. Beide verdachten worden aangehouden, zaten enige tijd vast, maar er zou geen wettig en overtuigend bewijs zijn dat zij betrokken waren bij de dood van Gampat. De strafzaak tegen de twee werd uiteindelijk beëindigd.

In 2015 wordt het onderzoek heropend na een verklaring van een anonieme bedreigde getuige. Deze getuige heeft onder meer van één van de twee verdachten gehoord dat zij verantwoordelijk zijn voor de dood van Gampat. Twee getuigen wijzen dus de beide verdachten aan als de daders. Hun verklaringen worden naar mening van het OM ondersteund met resultaten uit het onderzoek waarin telefoon- en live gesprekken zijn afgeluisterd en een informant is ingezet.

Verdachten worden verantwoordelijk gehouden voor de dood van Gampat op die zondag de 20e april”, aldus de officieren van justitie in hun requisitoir. “Ze dachten snel geld te kunnen maken en hebben hun slachtoffer bewust uitgekozen. Ze zijn hem gevolgd en bij hem in de lift gestapt. Hij kon geen kant meer op en was aan zijn berovers overgeleverd. Dan volgt een schot, rechtstreeks geplaatst op het hoofd. Beide verdachten gaan vervolgens over tot de orde van de dag. Alsof er niets is gebeurd.”

De twee verdachten hebben gewelddadige antecedenten waarbij vuurwapens zijn gebruikt. Degene die door het OM als schutter wordt gezien, is in 2015 tot 12 jaar en TBS veroordeeld voor meerdere gewelds- en levensdelicten. Volgens het OM moet hij nu worden veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf jaar wegens doodslag en wapenbezit. De andere verdachte heeft zich volgens het OM schuldig gemaakt aan een poging diefstal met de dood tot gevolg en wapenbezit. Tegen hem is tien jaar geëist.

De rechtbank doet op 22 februari uitspraak.