Nederlandse tennissers naar Davis Cup-finales, Haase voorkomt blamage

De Nederlandse tennissers hebben zich geplaatst voor de Davis Cup-finales, die van 18 tot en met 24 november gespeeld worden in het Spaanse Madrid. Daar strijdt Nederland met zeventien andere landen om de eerste titel in het nieuwe format van het landentoernooi.

In de kwalificaties speelde Nederland in Ostrava tegen Tsjechië, waar het na één dag 1-1 stond. Robin Haase en Jean-Julien Rojer speelden in het dubbelspel tegen Lukas Rosol en Jiri Vesely, wat een spannende wedstrijd werd. Het Nederlandse duo won set één in de tiebreak, maar gaf de tweede set uit handen. Toch won het duo de beslissende derde set in de tiebreak en dus kwam Nederland op voorsprong.

Haase mocht het vervolgens afmaken tegen de 17-jarige Davis Cup-debutant Jiri Lehecka. De tiener staat buiten de mondiale top-1000 en was voor Haase dus een levensgevaarlijke tegenstander. Dat bleek, want na het winnen van de eerste set was de Hagenaar in set twee eigenlijk gewoon kansloos tegen de volslagen onbekende Lehecka. Haase wist zich toch te herstellen en voorkwam een blamage door het in drie sets alsnog af te maken: 6-4, 2-6, 6-3.

Door de 3-1 voorsprong hoefde Tallon Griekspoor niet meer in actie te komen, het duel was gespeeld en Nederland staat in de finalegroep.