Hearn verdedigt groei deelnemersveld WK darts ondanks kritische geluiden

Het wereldkampioenschap darts van de PDC zal ook de komende jaren beginnen met 96 spelers. Dit heeft Barry Hearn, eindbaas bij de PDC, laten weten. Er is van meerdere kanten kritiek gekomen omdat het niveau in het begin van het toernooi niet altijd geweldig was

Het deelnemersveld is sinds deze editie van het WK gegroeid van 72 spelers naar 96 spelers. De top 32 van de wereldranglijst doet mee. Daarnaast kwalificeren 32 darters via de Pro Tour en zijn er 32 internationale qualifiers. "96 spelers werkt voor ons momenteel", aldus Hearn tegenover Live Darts. "De uitgebreiding kwam er vooral zodat we meer internationale qualifiers kunnen uitnodigen en daarmee het spel over de wereld promoten. " 

"Constant vraag je je af 'Hoe doen de qualifiers het?' en 'Wat is het niveau?.' Als het darts groter wordt komt er vanzelf de vraag om nog meer qualifiers. Maar voor de komende twee jaar zullen we het doen met 96 spelers"

Critici wijzen erop dat het niveau in de eerste ronden van het WK naar beneden is gegaan. 42 van de 64 spelers in de eerste ronde gooiden gemiddeld onder de 90. Eén van de critici is Adrian Lewis. Hij vindt de uitbreiding maar niks. ”Laat mij één ding duidelijk maken; dit toernooi is naar mijn mening erg uitgerekt”, laat Lewis aan Live Darts weten. ”Toen ik de wedstrijden aan het kijken was, werd het soms een beetje saai. Er worden veel te veel wedstrijden gespeeld. Het wachten op je volgende wedstrijd duurt te lang. Op het wereldkampioenschap snooker doen er 32 spelers mee en hier 96. Dus ik denk dat er hier te veel spelers meedoen”, aldus Lewis.

Hearn wuift de kritiek weg. "Als je kijkt naar de oude voorrondewedstrijden op het WK drie tot vier jaar geleden, dan liggen de gemiddelden nu hoger. Als je kijkt naar markt voor het darts, liggen daar vele kansen. Je moet investeren in deze markten en deze qualifiers zijn deel van de investeringen."

"Kijk naar Duitsland. Tien jaar geleden was er geen markt voor de sport. Nu is het een hele gunstige markt. Elk land ter wereld zou Duitsland kunnen volgen, maar we moeten de deur niet sluiten en snobistisch denken dat we groter zijn dan wij. We moeten kansen bieden en dan vanuit daar weer verder gaan", besluit Hearn.