Kromowidjojo als snelste door op WK, Kamminga naar finale

Op de wereldkampioenschappen kortebaanzwemmen in het Chinese Hangzhou heeft Ranomi Kromowidjojo zich op de 50 meter vlinderslag als snelste voor de finale geplaatst.

De vicewereldkampioene op de langebaan tikte aan na 25,32 seconden, waarmee ze 0,11 seconden sneller was dan de Canadese Haley Black en de Française Melanie Henique. Maaike de Waard had 25,83 seconden nodig en dat was goed voor de zevende tijd, ook ruimschoots voldoende voor het bereiken van de halve finales.

Op de 200 meter schoolslag plaatste Arno Kamminga zich voor de finale. De Nederlander finishte in 2:03,88 minuten, goed voor de achtste tijd en dus precies genoeg voor een finaleplek. Veel scheelde het niet: de Amerikaan Andrew Wilson was slechts 0,14 seconden langzamer. De jonge Chinees Qin Haiyang liet met 2:01,64 de snelste tijd noteren en lijkt in de finale vooral uitgedaagd te worden door de Rus Kirill Prigoda, goed voor 2:01,82 minuten.

Jesse Puts is goed begonnen aan het verdedigen van zijn zo verrassende wereldtitel op de 50 meter vrije slag. Met een tijd van 21,19 seconden kwam hij in de series tot de zesde plek en dus een plaats in de halve finales. Stan Pijnenburg redde het niet: met 21,78 bleef hij steken op de teleurstellende 29e plek. Topfavoriet Caeleb Dressel was met 20,62 seconden een klasse apart, gevolgd door de 20,89 van de Rus Vladimir Morozov.

Puts kwam vervolgens ook op de 4x50m gemengde wisselslag in actie als rugslagzwemmer, gevolgd door Ties Elzerman op schoolslag, Maaike de Waard op vlinderslag en Kim Busch op de vrije slag. Met 1:39,02 noteerde Nederland de zevende tijd, dik anderhalve seconde achter de VS, maar slechts een goede zes tienden achter nummer twee Duitsland, waardoor er donderdagmiddag mogelijk medaillehoop is.

De finalesessie begint wederom om 12.00 uur Nederlandse tijd en is weer live te zien op de site van de NOS.