May: Het landsbelang in het geding bij afzetting

Het is definitief, er zal vanavond een stemming plaatsvinden over de positie van Theresa May als partijleider van de conservatieve partij en daarmee over haar positie als premier van Engeland.

May bevestigde dat zelf tijdens een speech voor haar ambtswoning. In die speech gaf ze ook aan te zullen vechten voor haar positie. "Ik zal strijden met alles wat ik heb" Ze blijft erbij dat een deal met de EU binnen bereik is en zegt dat het aftreden van haar zo'n deal in gevaar brengt. "Ik ben er klaar voor om deze taak te volbrengen."

48 conservatieve parlementsleden, 15% van het totaal, hebben gevraagd om de vertrouwensstemming. Om May daadwerkelijk af te zetten is een meerderheid, 158 stemmen, noodzakelijk. De kans dat die drempel gehaald wordt lijkt klein. Wel is het zo dat een kleine meerderheid eigenlijk niet voldoende is. Bij een overwinning met slechts een kleine marge is het goed gebruik om alsnog af te treden na een dergelijke stemming. Dit omdat er onvoldoende draagvlak in de partij aanwezig is om door te gaan. 

Maar May lijkt dat niet van zins: "Een nieuwe leider zou er niet zijn voor de deadline van 21 januari " Dat is de deadline voor de stemming over de brexitdeal. "Dus met een leiderschapsverkiezing riskeren we dat we de controle over de brexit-onderhandelingen aan de oppositie in het parlement geven." Bovendien heeft de nieuwe leider volgens haar geen tijd om te onderhandelen met Brussel. "Dus een van de eerste dingen die hij of zij zal doen, zal het uitstellen of intrekken van Artikel 50 zijn, waarmee de brexit wordt vertraagd of zelfs gestopt. En dat op het moment dat het volk wil dat we de knoop doorhakken."

De stemming vindt plaats later vandaag, de uitslag wordt rond 21:00 uur verwacht.