Pinot ook de beste in Ronde van Lombardije

Thibaut Pinot heet de Ronde van Lombardije gewonnen, de laatste klassieker van het wielerseizoen. De Fransman van Groupama -FDJ liet in de finale Vincenzo Nibali achter op de Civiglio en kwam solo aan in Como. Nibali werd nog wel tweede. In de achtergrond sprintte de Belg Dylan Teuns naar een derde plaats.

In Bergamo werd om 10.30 het startschot gegeven voor de laatste klassieker van het seizoen. In de eerste dertig kilometer van de koers waren er verschillende pogingen om weg te geraken, maar het peloton liet niemand begaan. Uiteindelijk slaagde acht renners toch om in de vroege vlucht te graken: Davide Ballerini (Androni-Sidermec), Umberto Orsini, Alessandro Tonelli (Bardiani-CSF), Florian Sénéchal (Quick-Step Floors), Franck Bonnamour (Fortuneo-Samsic), Jonathan Restrepo (Katusha-Alpecin), Michael Storer (Sunweb) en Marco Marcato (UAE Emirates).

De kopgroep van acht liep al snel uit naar zes minuten, waarna in het peloton Groupama -FDJ, in dienst voor Pinot, de controle verzorgde. In aanloop naar de Madonna del Ghisello zakte de voorsprong snel. De kopgroep begon nog wel met een ruime voorsprong aan de klim. In het peloton waren er enkele aanvallen op de bekende klim, maar door het hoge tempo kwam niemand weg. Orsini kwam als eerste boven op de Madonna del Ghisello, maar de voorsprong van de kopgroep was gezakt onder de halve minuut.

Op vijftig kilometer van de streep nam LottoNL-Jumbo de koers in handen. De Nederlandse WorldTour-ploeg begon aan kop van de Muro di Sormano. Nadat Robert Gesink lange tijd het kopwerk had gedaan ging Primoz Roglic op het steile gedeelte ervandoor. De Sloveen reed lange tijd voorop, maar in het slot van de klim ging Nibali samen met Pinot erop en erover. De rest van de favorieten konden op dat moment niet mee.

In de technische afdaling van de Muro di Sormano wist Roglic de aansluiting weer te maken met Pinot en Nibali. Vanuit de achtergrond kwam ook Bernal aansluiten. De rest volgde op veertig seconden van de kopgroep.

Bij het opdraaien van de Civiglio moest Roglic direct passen. Later kon ook Bernal niet meer volgen bij Nibali en Pinot. Vooral die laatste bepaalde het tempo Civiglio. De Fransman probeerde het meerdere malen, maar steeds had Nibali een antwoord op de aanval Pinot. Vlak voor de top brak Nibali dan toch en nam Pinot snel twintig seconden voorsprong.

De zege kwam niet meer in gevaar voor de renner van Groupama -FDJ. Pinot kwam juichend over de streep in Como en boekte zijn tweede zege deze week, eerder won hij al de klassieker Milaan-Turijn. De strijd om de tweede plaats was nog wel spannend. Nibali werd bijgehaald door de eerste achtervolgers. Toen de achtervolgers kwamen aansluiten bij de renner van Bahrain Merida, trok de Italiaan toch weer in de aanval. De rest van de kopgroep hield hun benen stil, waardoor Nibali toch nog tweede over de finish kwam in de laatste klassieker van het jaar. In de achtergrond sprintte Dylan Teuns naar de derde plaats, maar dat was wel op driekwart minuut van de winnaar.