Zeker 60 doden door bosbranden Griekenland

De bosbranden rondom de Griekse hoofdstad Athene hebben keihard toegeslagen. Dat er doden waren gevallen was al bekend, maar een woordvoerder van de Griekse regering heeft inmiddels laten weten dat zeker vijftig mensen zijn overleden.

Vooral bad- en vakantieplaats Mati is zwaar getroffen. Daar zijn dinsdagochtend in één klap twintig lichamen gevonden. De mensen waren vermoedelijk op de vlucht richting de zee, maar haalden het net niet: op dertig meter van het strand werden ze gevonden, vooral families met kinderen.

In de heuvels van Kineta, zestig kilometer ten westen van Athene, begon een eerste brand, die door de wind al snel uit kon breiden. Slachtoffers vielen daar niet, maar 45 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad ontstond een meer verwoestende brand. Mensen werden overvallen in hun huizen, want de brand breidde zich in bizar tempo uit.

De Griekse premier Tsipras heeft inmiddels de noodtoestand uitgeroepen in de getroffen gebieden, waar nog altijd druk naar slachtoffers wordt gezocht. De branden zijn nog niet voorbij - hoewel het langzaam de goede kant op gaat - en de verwachting is dan ook dat het dodental nog flink op zal lopen.

Update 13.30 uur
Het dodental in Griekenland is inmiddels opgelopen naar zestig. De branden lijken ook weer op te laaien, waardoor het uitermate lastig te zeggen is wanneer de boel mogelijk onder controle is.