Hockeysters beginnen WK met ruime zege op Zuid-Korea

Met speels gemak denderden de scherpe en gretige Oranje Dames zondagavond in hun eerste groepswedstrijd op het WK in Londen over de arme Zuid-Koreanen heen (7-0), die uit pure wanhoop al na elf minuten en bij een achterstand van 4-0 hun keepster wisselden.

Het hielp allemaal niets, want twee minuten later – nog altijd in het eerste kwart – schoot Kelly Jonker de vijfde treffer voor de Oranje Dames binnen. Nederland combineerde er vooral de eerste twee kwarten lustig op los en speelden Zuid-Korea af en toe helemaal weg. Op een gegeven moment was vrijwel iedere kans van Oranje raak. Alleen in de tweede helft wist Oranje de goal opeens niet meer te vinden, maar dat was bij een tussenstand van 7-0 ook niet meer nodig.

Het doelpuntenfestijn begon al in de eerste minuut, toen middenvelder Eva de Goede meteen na de afslag van achteruit een bal naar voren scoopte. Lidewij Welten zette het op een lopen en passeerde behendig twee, drie Zuid-Koreaanse verdedigsters, waarna ze de bal koel voorgaf op Frédérique Matla, die helemaal vrij staat en raak tipte. Er waren toen nog maar negentien seconden gespeeld.

Daarna volgde een lesje effectiviteit. Binnen tien minuten stond het 4-0. De ene treffer was nog mooier dan de ander. Hoogtepunt was het doelpunt van Laurien Leurink – de 6-0 in de 17de minuut – die een bal snoeihard in het dak van het doel flatste. Bondscoach Alyson Annan schoot in de dug-out van ongeloof in de lach toen ze de bal in het doel zag vliegen.

In het derde en vierde kwart nam Oranje ietwat gas terug. Nederland zette minder hoog druk en werd minder koelbloedig voor het doel. Ook de strafcorner liep nog niet helemaal. Uit de vier strafcorners die Nederland in het derde kwart kreeg, wist het niet te scoren. Eén keer raakte Caia van Maasakker de paal, een andere keer was het Lauren Stam die de bal op het houtwerk sloeg.

Toch creëerde Nederland na rust nog genoeg kansen, maar ze gingen er niet meer in. Annan bleef vanuit de dug-out roepen om tempo in het spel en wilde duidelijk dat er nog een doelpunt werd gescoord, maar het gebeurde niet meer. Voor het publiek dat niet massaal aanwezig was – de grote tribune aan de lange zijde was grotendeels leeg – ging het duel als een nachtkaars uit.

Desondanks was het een ongekend goede start van Nederland, dat in november tijdens de Hockey World League Semi-Final in Nieuw-Zeeland voor het laatst tegen Zuid-Korea speelde – twee keer zelfs – en toen ‘slechts’ met 2-0 en 3-0 won. Het belooft wat voor de volgende wedstrijd van Oranje, vrijdag tegen China. Een ploeg die verrassend met 3-0 van hockeydwerg Italië verloor. Duidelijk is dat de eerste echte tegenstand voor Oranje zich waarschijnlijk pas na de poulefase aandient.