Trump: Duitsland is Ruslandvriendje

De Amerikaanse president Donald Trump heeft bij een ontbijt voorafgaand aan een NAVO-top gesteld niet te willen wachten tot 2024. Trump stelde dat “Het is toch onvoorstelbaar dat we dat land beschermen, terwijl het zaken doet met Rusland. Duitsland heeft een gasdeal met Rusland gesloten. Ze betalen Rusland miljarden dollars en tegelijkertijd weigeren ze om meer geld aan defensie uit te geven, terwijl wij ze moeten beschermen. Duitsland wordt volledig gecontroleerd door Rusland.

Trump eist dat de Europese NAVO-lidstaten hun defensiebijdragen aan de NAVO per direct verhogen en niet pas in 2024 zoals eerder besloten. Met de gasdeal doelt Trump op het Nord Stream 2 project van 11 miljard dollar waar Gazprom 5,5 miljard in gestoken heeft en de rest door commerciële partijen. Om zijn tafelgenoten de eetlust nog wat verder te ontnemen probeerde Trump secretaris-generaal Stoltenberg nog een reactie uit te lokken met de vraag "Verklaar dat maar eens".

Door het Nord Stream 2 project, een pijpleiding door de Oostzee, kan Europa straks Russisch gas afnemen zonder gebruik van het huidige gasnet dat door Oekraïne loopt. Het geeft Rusland ook de mogelijkheid Oekraine geheel af te sluiten van gas en gasdiefstal door Oekraine te voorkomen. Nu kan dat nog niet zonder ook de Europese afnemers in de kou te zetten. Tevens is Russisch gas concurerend voor de Amerikaanse en Europese schaliegas projecten in Oekraine.