Nibali wint koninginnenrit, Dumoulin verliest veel tijd

Vincenzo Nibali heeft de koninginnenrit in de Giro d'Italia gewonnen. De Italiaan van Bahrain Merida was in de afdaling van de Umbrailpas weg gereden bij Nairo Quintana en Ilnur Zakarin. In de sprint was hij te sterk voor Mikel Landa. Tom Dumoulin verloor meer dan twee minuten op Nibali, nadat de Nederlander last kreeg van maagproblemen. Dumoulin heeft in het algemeen klassement nog wel een voorsprong van 31 seconden op Quintana.

Een groep van een kleine dertig renners begon met een voorsprong aan de Mortirolo. Movistar was vooraan goed vertegenwoordigd met Winner Anacona en Andrey Amador. Later zou Steven Kruijswijk de sprong naar voren maken op de Mortirolo. Op de top mocht Luis Leon Sanchez als eerste passeren als eerbetoon aan de overleden Michele Scarponi.

In het peloton werd het tempo strak gehouden door het peloton, zowel op de Mortirolo als op de Stelvio. In de kopgroep werd het aantal terugbracht naar acht renners: Kruijswijk, Landa, Amador, Izagirre, Deignan, Hirt en Anton. Landa zou als eerste boven komen op de Stelvio.

In de afdaling van de lange klim waren het Landa en Amador die ervandoor gingen. De twee hadden een halve minuut op de achtervolgers, waar Kruijswijk het meeste werk deed. Op zeventien kilometer van de Umbrailpas kwamen de twee groepen weer bij elkaar.

Op dertig kilometer ging het mis voor Dumoulin. De renner stapte van zijn fiets en moest een sanitaire stop maken. Na zijn noodstop had de leider in het algemeen klassement een achterstand van anderhalve minuut op het peloton. In de groep der favorieten werd er getwijfeld of er doorgereden moest worden. Na veel twijfels werd het tempo toch iets verhoogd onder aanvoering van Zakarin.

In de kopgroep versnelde Landa op vijf kilometer van de top en liet zijn laatste twee medevluchters (Kruijswijk en Hirt) achter zich. De Spanjaard van Sky had aan de top nog een kleine voorsprong e Spanjaard van Sky wist uiteindelijk nog net met een voorsprong aan de afdaling te beginnen.

In de groep van de favorieten was het lang wachten op aanvallen. Op zes kilometer van de top was het dan zover. Nibali was de eerste die aanval, de Italiaan kreeg Quintana, Pozzovivo en Zakarin mee. De vier werkte tot aan de top goed samen en hadden een mooie voorsprong opgebouwd. Dumoulin volgde in de achtergrond al op meer dan twee minuten.

In de afdaling van de Umbrailpas nam Nibali de nodige risico's in de afdaling en kwam als eerste aan bij Landa. Quintana moest al snel een gaatje laten naar Nibali en zou uiteindelijk op tien seconden eindigen van de winnaar.

In de laatste honderden meters won Nibali de sprint van Landa. Dumoulin kwam als dertiende binnen op 2.13 van Nibali. Dumoulin staat nog wel steeds aan de leiding in het algemeen klassement.

Bauke Mollema en Kruijswijk zouden in de groep daarvoor eindigen op 1.35 van de Italiaan. In het klassment stijgt Kruijswijk een plaats naar nummer negen in het klassment, terwijl Mollema een plek verliest, waardoor de Nederlander van Trek-Segafredo nu op plek zeven staat van Dumoulin.