Jan Smit stopt bij Heracles

Jan Smit stopt na negentien jaar als voorzitter van Heracles Almelo. Dat maakte hij bekend op de nieuwjaarsreceptie. Hans Bredewoud volgt hem op.

Het is een goed moment om ermee te stoppen, zo vertelde Jan Smit tijdens zijn nieuwjaarsspeech. "Een taak die ik dan negentien jaar met veel plezier heb uitgevoerd. Heracles Almelo is toe aan nieuw leiderschap." Of we de betrokken Jan Smit nu nooit meer terug zien? Onmogelijk. "Heracles zit in mijn DNA en ik zal altijd bij de club betrokken blijven. Op afstand, wees niet bang. Op gevoel zou ik nog graag willen blijven, maar mijn verstand zegt: stoppen en overdragen aan de volgende generatie."

Hans Bredewoud zal minder op de voorgrond treden dan Smit, verwacht de afzwaaiend preses. "Ik was vaak naar buiten toe het gezicht van de club, historisch gegroeid in de afgelopen achttien jaar. Dat zal veranderen. Onze directie, waarin wij als bestuur alle vertrouwen, hebben zal - en dan met name Nico-Jan Hoogma - meer naar buiten treden en de club vertegenwoordigen. Het formele voorzitterschap zal vanaf 1 juli 2017 door Hans Bredewoud worden ingevuld", aldus Smit op de officiële clubsite .

Smit was gerechtsdeurwaarder toen hij in 1998 voorzitter werd van Heracles. De club had toen aanzienlijk minder aanzien dan nu en stond in de middenmoot van de Eerste Divisie. Onder Smits leiding werd de weg naar boven in gezet, met als eerste hoogtepunt het kampioenschap van de Eerste Divisie in 2005. Daarna volgden hoogtepunten met in 2010 en 2016 de zesde plek in de Eredivisie. Vorig seizoen leverde dat Europees voetbal op, maar de Almeloërs moesten al in de voorronde buigen voor het Portugese FC Arouca.

Jan Smit stopt bij Heracles (Pro Shots / Joep Leenen)
Jan Smit stopt bij Heracles (Pro Shots / Joep Leenen)